Ген. Васил Делов не стана почетен гражданин на Кърджали 21.10 | 12:46

Той е командващият войските, които освобождават Източните Родопи на 21 октомври 1912 г.

От Кремена Бедерева

Номинацията за почетен гражданин на Кърджали на генерал Васил Делов не бе приета от общинските съветници по време на тържествената сесия на Общинския съвет в Кърджали по повод 100 години от Освобождението, предаде БНР.

16 общински съветници от БСП и ГЕРБ гласуваха "за" обявяването на ген. Делов за почетен гражданин на Кърджали, а 22-ма общински съветници от ДПС се въздържаха. Така ген. Делов не бе обявен за почетен гражданин на Кърджали.

ДПС отказа да подкрепи номинацията на генерал Васил Делов за почетен гражданин на Кърджали още вчера (20 октомври). Делов е командващият войските, които освобождават Източните Родопи на 21 октомври 1912 г. по време на Балканската война.

Неговата кандидатура беше издигната от общественици и политици. Общинари от ДПС обаче предложиха тази година да няма почетни граждани, и оспориха кандидатурата на ген. Делов заради незараснали рани от времето на войната.

Те мотивираха решението си с подписка на едва 320 души. Това предизвика възмущението на ГЕРБ и БСП, които заявиха, че ще бойкотират тържествата по случай освобождението на Кърджали.

Конфликтът се случва по време на първото посещение на президента Росен Плевнелиев, който по план трябва да гостува на отбелязването на 100-годишния юбилей от освобождаването на града.

 

Водещи

Най-четени