Гео Милев препъна кандидат-студентите 24.06 | 11:30

Почти половината имат двойка на изпита по български език и литература

От Кремена Бедерева

Почти половината от кандидат-студентите са изкарали двойка на изпита по български език и литература в Алма матер.

От общо 1192 явили се 564 младежи имат слаба оценка, сочат данните на Софийския университет, пише в. "Монитор".

"Криза за ценностите” по поемата "Септември" на Гео Милев беше темата, която се падна на абитуриентите. Другият вариант за тях беше да направят съпоставка между два цитата. Първият бе на Иван Вазов от "Опълченците на Шипка" – "...И днес йощ Балканът, щом буря зафаща, спомня тоз ден бурен, шуми и препраща славата му дивна като някой ек...", а вторият цитат бе от стихотворението "Песента на човека" на Яворов: "... И може би в заключена тъмница от своя зов аз слушам ек."

Нито един от кандидат-студентите обаче не е изкарал пълна шестица, а отличните оценки между 5,50 и 5,99 са едва 25. Сред кандидатите, явили се на изпита, преобладават тройкаджиите. Оценка "Среден" са получили 242-ма младежи. Четворките са 107, а петиците – 72.

"Дванадесетокласниците са в абсолютна правописна немощ. Прави впечатление, че все повече губят усет към езика", коментираха проверяващи от изпита.

Малко по-добре са се представили кандидат-студентите по история. От общо 1028 явили се 440 имат слаба оценка. Те трябваше да пишат по темата за управлението на братята Асен и Петър. И на този изпит обаче пълна шестица няма, а отличните оценки са 53. "Среден 3" са изкарали 149 зрелостници. Добрите оценки са 184, а петиците са 202.

Най-малко са двойките по журналистика – 75. Темата "Ало, ало..." не е донесла нито много слаби, нито много високи оценки. Отличниците са едва петима, като нито един от тях не е изкарал пълна шестица. Както и на изпита по български език, преобладават тройкаджиите. 218, или всеки трети кандидат-студент, има оценка "Среден". Бележка "Добър" пък имат 201 от мераклиите да учат за журналисти. Много добри оценки между 4,50 и 4,99 имат 58 кандидати. Малко над петица пък са изкарали 31 младежи, писали по темата "Ало, ало..."

840 кандидат-студенти пък се явиха вчера на изпита по математика в Софийския университет. Очаква се оценките да станат ясни до 10 дни. Анулирани писмени работи и хванати преписвачи няма, съобщиха от Софийския университет.

Въпросът "Кои са демократично избраните президенти на България?" масово затрудни кандидат-журналистите, които се явиха на устен изпит за софийския университет "Св. Климент Охридски" в събота. Част от бъдещите бакалаври по специалностите "Журналистика", "Връзки с обществеността" и "Книгоиздаване" излизаха от препитването видимо смутени.

"Сетих се за Плевнелиев и Първанов. Други не споменах, защото не бях сигурна и прецених, че е по-добре да си мълча, отколкото да кажа някоя глупост", сподели една от кандидатките пред "Монитор". Дългокос младеж от Гоце Делчев не скри разочарованието си на излизане, след като казал име, което се оказало, че не е на президент.

Изпитващ от една от комисиите обясни, че има както подготвени, така и кандидати, които не знаят изобщо какво се случва около тях. "Наслушах се на глупости на килограм", възкликна друг изпитващ в края на изпита. Едва двама-трима кандидати, чиито знания бяха оценявани в осма комисия, излязоха след изпита с усмихнати лица и обясниха, че въпросите са били лесни.

От днес кандидат-студентите могат да подават онлайн документи за участие в първо класиране за прием в Софийския университет. Всеки желаещ може да се регистрира на адрес https://online.uni-sofia.bg. Крайният срок е до 17:30 ч. на 6 юли, съобщиха от висшето училище.
При регистрацията всеки кандидат-студент създава свой профил, в който освен личните си данни подрежда желания ред на специалностите, в които иска да бъде класиран.

Младежите трябва внимателно да следват инструкциите на електронния формуляр в системата. Всички кандидати заплащат такса от 30 лв. за участие в класирането. Те могат да го направят както онлайн, така и на касите на Ректората на Софийския университет. Ако изберат да платят таксата си по електронен път, младежите сами разпечатват картончето с получения си входящ номер. Първото им класиране ще излезе на 16 юли.

Водещи

Най-четени