Георги Колев: Възможен е балотаж 22.11 | 14:06

Коментар на шефа на ВАС във връзка с тримата номинирани за главен прокурор

От Ивелина Георгиева

При тази ситуация е възможен балотаж и изборът ще е труден. Това коментира председателят на Върховния административен съд (ВАС) и член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Георги Колев, запитан дали ще бъде трудно някой от номинираните за главен прокурор да събере необходимите 17 гласа.

Тенденцията, която се налага в последно време, е да има реална състезателност, посочи шефът на ВАС.

Георги Колев застана по-рано днес зад кандидатурата за главен прокурор на председателя на Специализираната прокуратура Борислав Сарафов. Колев мотивира решението си за номинацията му с това, че Сарафов работел в съдебната система от дълго време и още като се е явявал за председател на Специализираната прокуратура, концепцията му е засягала прокуратурата в цялата страна.

Според председателя на ВАС магистратите трябва да изберат следващия главен прокурор по електронен път, а не с интегрална бюлетина.

"Електронното гласуване е нещо, което се предлага навсякъде. Въпросът е видът му да бъде такъв, че той да позволи едно реално гласуване. Мисля, че можем да го осигурим и решението не е интегралната бюлетина", коментира Георги Колев.

По думите му трите кандидатури са достатъчни, но нещата ставали все по-сложни, тъй като може би ще се наложи да се гласува повторно, смята членът на ВСС Камен Ситнилски. Това обаче прави изборът по-заинтригуващ, демократичен и полезен, добави той.

Според Ситнилски и трите кандидатури са на професионалисти, а реални са шансовете на Сотир Цацаров и Галина Тонева. Той не пожела да каже, какви ще са шансовете на Борислав Сарафов, защото едва днес е разбрал за кандидатурата му.

Камен Ситнилски застана зад номинацията на заместник главния прокурор Галина Тонева. Той посочи, че я е номинирал, защото я познава добре и многократно е слушал нейните становища. Преценката му за Тотева е за една жена с много познания и добри делови качества, която изпълнява успешно възложените ѝ функции.

"Винаги съм смятал, че в деловите отношения жените не отстъпват на мъжете, а в някои други аспекти дори ги превъзхождат", коментира Ситнилски.

Противно на мнението на Георги Колев той смята, че изборът за главен прокурор трябва да стане с бюлетина, а не по електронен път, защото бюлетината предполага в по-голяма степен демократичност на избора. 

Водещи

Най-четени