Гергьовденската трапеза не е просто кулинарна - тя е ритуал, символ, молитва 05.05 | 15:00

Традиции и обичаи на Гергьовден

От iNews.bg

Гергьовден, отбелязван на 6 май, е един от най-тачените народни и религиозни празници в България. Той съчетава езически и християнски традиции – празнува се в чест на Свети Георги Победоносец, покровител на войската, пастирите и земеделците. С този ден се свързват множество обичаи, песни и обреди, но трапезата е безспорно в центъра на празника.

Традиции и обичаи на Гергьовден

Жертвоприношение на агне – едно от най-древните поверия е, че за плодородие и здраве трябва да се заколи мъжко агне, родено през пролетта, и да се приготви ритуално ястие.

Окичване с коприва и гергевки – вратите, кошарите и животните се украсяват със зеленина – символ на здраве и сила.

Първо доене и първо подстригване на овце – обреди за увеличаване на млякото и вълната.

Трапеза на открито – в някои краища се приготвя курбан и се събират цели села за обща гощавка под открито небе.

Обреден хляб – задължителен елемент от празника. Жените месят специален хляб за светеца, често украсен с агне, кръст, цветя и житни класове от тесто.

Празнично четиристепенно меню за Гергьовден

1. Салата: "Пастирска салата" с печени чушки, сирене и див чесън

Продукти:

4 червени капии, опечени и обелени

2 стръка пресен див чесън (или 1-2 скилидки млад чесън)

150 г зряло бяло саламурено сирене

2 сварени яйца

2 с.л. оцет от вино

3 с.л. зехтин

шепа орехови ядки

сол, прясно смлян черен пипер

Приготвяне:

Опечете чушките, обелете ги и ги нарежете на ивици.

Нарежете дивия чесън на ситно.

Сиренето се натрошава, а яйцата се нарязват на шайби.

Смесете всичко в купа и полейте с дресинг от оцет, зехтин, сол и пипер.

Поръсете с натрошени орехи за автентичен пастирски вкус.

2. Основно ястие: Пълнено гергьовско агне с ориз, дреболии, лапад и джоджен

Продукти:

агне до 10 кг (цяло, почистено)

500 г ориз

300 г агнешки дреболии (черен дроб, сърце, бъбреци)

1 връзка пресен лук

1 връзка лапад

1 връзка джоджен

100 г масло

сол, черен пипер, червен пипер, шарена сол

Приготвяне:

Нарежете дреболиите на дребно и ги запържете в малко масло.

Добавете ситно нарязан лук, след това ориза и запържете до стъклен.

Прибавете нарязан лапад и джоджен. Подправете със сол, черен и червен пипер.

Залейте със 700 мл гореща вода и варете до полуготовност.

Напълнете агнето с плънката и зашийте отвора. Намажете отвън с масло и шарена сол.

Увийте го в лозови листа или фолио и изпечете на бавен огън (160°C) за около 4 часа.

3. Обреден хляб за Гергьовден – със символи за здраве и плодородие

Продукти:

1 кг бяло брашно

1 кубче прясна мая (42 г)

1 ч.л. захар

1 с.л. сол

500 мл топла вода или мляко (по избор)

1 яйце за намазване

3 с.л. олио

допълнително брашно за месене

за украса: малко тесто, сусам, орехови ядки

Приготвяне:

Маята се активира в малко топла вода с лъжичка захар. Изчакайте да шупне.

В голяма тава пресявате брашното, правите кладенче, слагате маята, солта, олиото и постепенно добавяте водата/млякото. Омесете меко тесто.

Оставете да втаса на топло поне 1 час, покрито с кърпа.

Отделете малко тесто за фигурки – извайват се агне (символ на жертвата), кръст, слънце, класове, цветя, лозови листа, според регионалните традиции.

Оформете питата в кръгла тава, украсете със символите и оставете отново да втаса 20–30 минути.

Намажете с разбито яйце, поръсете със сусам и малко натрошени орехи по желание.

Печете на 180°C до златисто (около 40 минути).

След изпичане се прекадява с тамян и се нарича за здраве и плодородие.

4. Десерт: Млечен грис с розова вода, орехи и карамелизирани плодове

Продукти:

1 л прясно мляко

100 г грис

150 г захар

1 ч.л. розова вода (по избор)

50 г масло

50 г орехи (запечени и нарязани)

2 круши и 1 ябълка

2 с.л. мед или кафява захар

Приготвяне:

В тенджера загрейте млякото, добавете захарта и гриса при непрекъснато бъркане.

Гответе до сгъстяване, свалете от огъня, добавете маслото и розовата вода.

Изсипете в купички и оставете да се охлади.

Нарежете плодовете и ги запечете в сух тиган с мед до карамелизиране.

Поднесете млечния грис с плодовете отгоре и поръсете с орехи.

Гергьовденската трапеза не е просто кулинарна – тя е ритуал, символ, молитва. В нея всяка съставка и всяко ястие носят значение: агнето за жертвоприношение, обредният хляб за благословия, зелените растения за пролетна сила, а десертът – за сладост и плодородие през годината.

Приятен апетит и весел празник!

 

Водещи

Най-четени