Гергьовденската трапеза не е просто кулинарна - тя е ритуал, символ, молитва 05.05 | 15:00
Традиции и обичаи на Гергьовден

Гергьовден, отбелязван на 6 май, е един от най-тачените народни и религиозни празници в България. Той съчетава езически и християнски традиции – празнува се в чест на Свети Георги Победоносец, покровител на войската, пастирите и земеделците. С този ден се свързват множество обичаи, песни и обреди, но трапезата е безспорно в центъра на празника.
Традиции и обичаи на Гергьовден
Жертвоприношение на агне – едно от най-древните поверия е, че за плодородие и здраве трябва да се заколи мъжко агне, родено през пролетта, и да се приготви ритуално ястие.
Окичване с коприва и гергевки – вратите, кошарите и животните се украсяват със зеленина – символ на здраве и сила.
Първо доене и първо подстригване на овце – обреди за увеличаване на млякото и вълната.
Трапеза на открито – в някои краища се приготвя курбан и се събират цели села за обща гощавка под открито небе.
Обреден хляб – задължителен елемент от празника. Жените месят специален хляб за светеца, често украсен с агне, кръст, цветя и житни класове от тесто.
Празнично четиристепенно меню за Гергьовден
1. Салата: "Пастирска салата" с печени чушки, сирене и див чесън
Продукти:
4 червени капии, опечени и обелени
2 стръка пресен див чесън (или 1-2 скилидки млад чесън)
150 г зряло бяло саламурено сирене
2 сварени яйца
2 с.л. оцет от вино
3 с.л. зехтин
шепа орехови ядки
сол, прясно смлян черен пипер
Приготвяне:
Опечете чушките, обелете ги и ги нарежете на ивици.
Нарежете дивия чесън на ситно.
Сиренето се натрошава, а яйцата се нарязват на шайби.
Смесете всичко в купа и полейте с дресинг от оцет, зехтин, сол и пипер.
Поръсете с натрошени орехи за автентичен пастирски вкус.
2. Основно ястие: Пълнено гергьовско агне с ориз, дреболии, лапад и джоджен
Продукти:
агне до 10 кг (цяло, почистено)
500 г ориз
300 г агнешки дреболии (черен дроб, сърце, бъбреци)
1 връзка пресен лук
1 връзка лапад
1 връзка джоджен
100 г масло
сол, черен пипер, червен пипер, шарена сол
Приготвяне:
Нарежете дреболиите на дребно и ги запържете в малко масло.
Добавете ситно нарязан лук, след това ориза и запържете до стъклен.
Прибавете нарязан лапад и джоджен. Подправете със сол, черен и червен пипер.
Залейте със 700 мл гореща вода и варете до полуготовност.
Напълнете агнето с плънката и зашийте отвора. Намажете отвън с масло и шарена сол.
Увийте го в лозови листа или фолио и изпечете на бавен огън (160°C) за около 4 часа.
3. Обреден хляб за Гергьовден – със символи за здраве и плодородие
Продукти:
1 кг бяло брашно
1 кубче прясна мая (42 г)
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
500 мл топла вода или мляко (по избор)
1 яйце за намазване
3 с.л. олио
допълнително брашно за месене
за украса: малко тесто, сусам, орехови ядки
Приготвяне:
Маята се активира в малко топла вода с лъжичка захар. Изчакайте да шупне.
В голяма тава пресявате брашното, правите кладенче, слагате маята, солта, олиото и постепенно добавяте водата/млякото. Омесете меко тесто.
Оставете да втаса на топло поне 1 час, покрито с кърпа.
Отделете малко тесто за фигурки – извайват се агне (символ на жертвата), кръст, слънце, класове, цветя, лозови листа, според регионалните традиции.
Оформете питата в кръгла тава, украсете със символите и оставете отново да втаса 20–30 минути.
Намажете с разбито яйце, поръсете със сусам и малко натрошени орехи по желание.
Печете на 180°C до златисто (около 40 минути).
След изпичане се прекадява с тамян и се нарича за здраве и плодородие.
4. Десерт: Млечен грис с розова вода, орехи и карамелизирани плодове
Продукти:
1 л прясно мляко
100 г грис
150 г захар
1 ч.л. розова вода (по избор)
50 г масло
50 г орехи (запечени и нарязани)
2 круши и 1 ябълка
2 с.л. мед или кафява захар
Приготвяне:
В тенджера загрейте млякото, добавете захарта и гриса при непрекъснато бъркане.
Гответе до сгъстяване, свалете от огъня, добавете маслото и розовата вода.
Изсипете в купички и оставете да се охлади.
Нарежете плодовете и ги запечете в сух тиган с мед до карамелизиране.
Поднесете млечния грис с плодовете отгоре и поръсете с орехи.
Гергьовденската трапеза не е просто кулинарна – тя е ритуал, символ, молитва. В нея всяка съставка и всяко ястие носят значение: агнето за жертвоприношение, обредният хляб за благословия, зелените растения за пролетна сила, а десертът – за сладост и плодородие през годината.
Приятен апетит и весел празник!
Водещи
-
Военният министър посочи какъв бюджет е нужен за модернизация на въоръжените ни сили
По думите му все повече народите се убеждават, че мирът и сигурността на държавите не са...
05.05 | 18:00
-
В навечерието на Гергьовден на много места агнешкото месо в търговските вериги е изкупено
"Може би в последните месеци или година през известен период от време се вдигат цените"
05.05 | 17:40
-
Няма да имаме задължителен час по религия, ще е задължително избираем час
Това заяви пред журналисти в Пазарджик министърът на образованието Красимир Вълчев
05.05 | 17:20
-
Акушерките са добрите орисници на новия живот
Отново отбелязваме Международния ден на акушерката и засвидетелстваме уважение и благодарност
05.05 | 16:59
Най-четени
-
10371 българи, които се осигуряват задължително за втора пенсия, са се отказали от нея
НАП води електронен регистър на тези хора, както и на възобновилите участието си в УПФ.
05.05 | 10:45
-
"Възраждане" внася трето предложение за референдум за лева
След дискусията ще последват протести като форма на натиск срещу правителството, обяви...
05.05 | 10:15
-
Съществуват три вида пушачи, 50% не искат да откажат цигарите
Норвежкият институт за обществено здраве идентифицира три типа никотинови потребители, които...
05.05 | 11:00