Германия не дава на българите да гласуват извън посолства и консулства 12.10 | 19:41

Изтече срокът за подаване на заявления за упражняване на вот в чужбина

От iNews.bg

Министерство на външните работи съобщи, че Германия, позовавайки се на установената протоколна практика, не разрешава тази година изключение от принципа и откриване на избирателни секции извън дипломатическите и консулските представителства и бюрата на почетните консули на България.

Властите дават разрешение на страната ни да организира провеждане на избори и референдум на 6 ноември и откриване на изборни секции само в: Посолството в Берлин, Генералното консулство в Мюнхен и Консулството във Франкфурт на Майн, както и в канцелариите на почетните консули в Хамбург, Магдебург, Мюнстер, Дармщадт и Щутгарт, посочват от външно министерство.

Междувременно днес изтече крайният срок за подаване на заявления от български граждани за гласуване в чужбина. Съгласно последните промени в Изборния кодекс, за да се открие избирателна секция в чужда страна, трябва да има подадени минимум 60 заявления за определено място. Общият брой секции, които могат да бъдат открити в една държава, не може да надвишава 35, съобщиха от ЦИК.

До 15 октомври (събота), включително, ЦИК ще определи окончателно местата в държавите и броя на избирателните секции, които ще се образуват извън страната, след като извърши проверка на данните на избирателите от заявленията и дали лицата, подали заявления за гласуване извън страната, отговарят на изискванията да избират.

Избирателите, които в изборния ден се намират извън страната, могат да гласуват във всяко удобно за тях място, където има образувана избирателна секция. Необходимо е да представят лична карта и да попълнят декларация, че не са гласували и няма да гласуват на друго място, която ще им бъде предоставена от секционната избирателна комисия.

Водещи

Най-четени