Германия отказва екстрадиция на българи заради лошите затвори у нас 20.03 | 11:44

Окръжният съд в Олденбург и Върховният областен съд в Бремен не са разрешили да бъдат върнати в страната трима български граждани

От iNews.bg

Поради лошите условия в българските затвори, германски съдилища отказали да изпълнят Европейски заповеди за арест, информираха от прокуратурата.

Главният прокурор Сотир Цацаров е информирал правосъдния министър Христо Иванов, че окръжният съд в Олденбург, Германия и Върховният областен съд в Бремен, са отказали екстрадиция на трима български граждани. По случаите са образувани казуси в Евроджъст.

Съдебните решения са окончателни и не подлежат на обжалване и протестиране. Мотивите за отказите са недобрите условия в затвора във Варна.

Германските съдебни власти се позовават на Доклада на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото и унизително отношение от 4 февруари 2012 г. и Резолюцията на Европейския парламент от 15 декември 2011 г. относно условията за задържане в ЕС.

Доколкото местата за лишаване от свобода са под юрисдикцията на Министерство на правосъдието, Цацаров поставя въпроса като сериозен проблем, който би могъл да се превърне в тенденция, ако своевременно не бъдат взети мерки за решаването му.