Германският посланик обвини в. "Монитор" в цензура 30.10 | 21:29

Медията орязала критичните му оценки за българската медийна среда

От Андриян Георгиев

Посланикът на Германия у нас Матиас Хьопфнер уличи в. "Монитор" в цензура. Това става ясно от писмото на посланик Хьопфнер до главните редактори на вестника. В него посланикът твърди, че от интервюто му за вестника са премахнати критичните му оценки за българската медийна среда.

С "известно учудване и голяма загриженост" Хьопфнер установил, че от казаното от него са били махнати критичните коментари за състоянието на българската медийна среда, което според посланика се е влошило след влизането на България в ЕС. Матиас Хьопфнер твърди, че с премахването на точно тези изречения пред читателите на вестника е представена една "изопачена представа за актуалната ми оценка за политическото положение в страната".

Сред казаното от посланик Хьопфнер, което е било отрязано, са присъствали оценките му за това, че е проблематична концентрацията на собственост от медийни фирми в ръцете на няколко човека. Той е заявил, че е нужна прозрачност в отношенията на собственост, за да е ясно какви икономически интереси стоят зад една медия. Според него голям проблем е и скритата реклама и платените статии. Скритата реклама е един от пунктовете, които са категорично забранени в германското медийно право.

"Като гражданин на Европейския съюз и с това член на ценностна общност, която категорично се застъпва и ангажира за свобода на медиите, не мога да толерирам опити за потискане на критика. Тук споделям мисълта на Джордж Оруел: "Ако изобщо свободата означава нещо, то тя означава правото да кажеш на хората нещо, което те не искат да чуят", казва германският посланик в писмото си до "Монитор".

Водещи

Най-четени