Германци се заселиха в обезлюдено българско село 13.08 | 19:00

През 2014 год. броят на селата с население ход 5 души е скочил на 268

От Мариета Цветкова

Групата от 22-ма немци се заселили в село Одринци, югоизточна България, където живеят без ток, но с 230 кози. Бивш IBM консултант, който зарязал правенето на PowerPoint презентации, преоткрил лечебната сила на подправките чрез виденията си, бивш консултант, зарязал презентациите, за да обикаля Африка и художник от Люксембург, който е и квалифициран водопроводчик са само част от новозаселилата се група в село Одринци.

Те започнали да обикалят обезлюдените села в България през май, преди да пристигнат в Одринци, родопското село намиращо се до гръцката граница имало население от 5 души.

Тишината се харесва на Стефан Гумбрих, консултант, напуснал работата и приятелката си през 2013, за да успокои мислите си, които постоянно бушували". Това сподели той, докато дои кози.

Групата се събрала в Германия, когато Юрген Хумес, 57-годишен дърводелец, превърнал се в шаман от Мьонхенгладбах, събрал последователи на лечението чрез билки и медитация, което проповядва.

Участниците продали всичките си притежания, събрали парите си и първоначално се установили в Шварцвалд, но намирали живота в Германия за твърде сковаващ. Затова през 2007 г. се преместили в Того и построили болница, където предлагали своето лечение чрез билки на местните.

След като дали всичко, което могат на Африка и голяма част от тях се разболели от тропически болести, Хумес решил, че групата е готова да продължи напред. Той избрал следващата локация, а именно Одринци, докато медитирал върху карта.

Групата е заселила половин дузина разнебитени къщи в селото, които са занемарени и почти разрушени, заради валежите през годините, които са размили глинените стени.

От всички къщи има само една стая, която е годна за обитаване, която се ползва от майка и нейното дете, останалите спят в палатки. Те започват деня си с медитации, пекат хляб на всеки два дни и купуват зеленчуци от местни фермери. През горещите дни на месец август, всички работят по възстановяването на къщите за зимата. Направили са планове за къщи за гости, обор за кози, мандра и къща за медитации. Също така те усилено учат български.

57-годишният жител на селото Владимир Файтълов споделя: "Тези хора са прекрасни. Те не знаят български, но са много мили."

Много от вас сигурно се питат, дали на всички тези хора им липсва предишният живот, ето какво каза Стефан Гумбрих: "Наистина хубавите къщи и хотели не ми липсват. Може би от време на време ми липсва, чаша хубаво вино, но мисля че ще имам шанса да опитам това отново, тук в България."

 

 



Водещи

Най-четени