Гешев: Не проверяваме частни бизнеси, а сделки от Прехода 26.08 | 19:17

Прокуратурата няма отношение към темата за нова конституция и свикване на Велико Народно събрание

От iNews.bg

Прокуратурата няма отношение към темата за нова конституция и свикване на Велико Народно събрание. Това обяви главният прокурор Иван Гешев за NOVA. Тези въпроси били в полето на политиците.

Гешев коментира и друга важна тема от последните дни. Обвинител номер 1 е категоричен, че държавното обвинение не проверява частни бизнеси, а само приватизационни сделки на Прехода.

За първи път главният прокурор коментира пред NOVA проекта на ГЕРБ за нова конституция. Иван Гешев обяви, че прокуратурата е готова да изготви становище, ако това е необходимо.

"Това е политическия дневен ред. За мен са важни въпросите за българските граждани, а те са – ще се решат ли проблемите с убийствата на пътя от дрогирани и пияни шофьори, както и много други въпроси, които българската прокуратура е поставила пред Народното събрание и законодателната власт. Ако поискат становище от прокуратурата, ще дадем своето становище”, заяви Гешев.

След стартиралата мащабна проверка на сделките от приватизацията, Гешев определи като фалшива новина, че ще се посегне на частни бизнеси.

"Тук се развива поредната пропагандна кампания или както е модерно да се казва фейк нюз. А тя е в посока, че едва ли не проверяваме работещи предприятия, работници, работещи бизнеси, собственици на работещи бизнеси”, обясни Гешев.

До момента от ДАНС към Върховната касационна прокуратура са постъпили материали за 28 сделки. И предстои да бъдат образувани досъдебни производства,  при установени нарушения.

"Ние проверяваме крадливи български политици и държавни служители, които са нарушили преди доста време служебните си задължения и са приватизирали, откраднали незаконно държавна собственост. Това е поредната фалшива новина, с която се опитват да плашат нормалния бизнес. В България частната собственост е неприкосновена”, каза още главният прокурор.

Той отговори на "Отровното трио”, които поискаха от Министерския съвет информация дали Гешев живее в "Бояна”.

"Аз живея в държавен имот по препоръка на всички български служби за сигурност. Казвам – всички български служби за сигурност, включително и НСО, като семейството ми плаща наем на пазарни цени и мисля, че това е достатъчно. Под този храст няма да излезе заек”, каза Гешев.

Водещи

Най-четени