Гешев: Прокуратурата пак трябва да отстоява независимостта си 19.09 | 13:29

Изключително важно е, че прокурорите можем да изберем свой представител във ВСС, отбеляза той

От iNews.bg

От изключителна важност за всеки един от нас е, че ние, като прокурори, имаме възможност да изберем представител във Висшия съдебен съвет (ВСС) от прокурорската квота, който да отстоява нашите интереси в кадровия орган. Това заяви ръководителят на държавното обвинение Иван Гешев при откриването на днешното Общо събрание на прокурорите, цитиран от БГНЕС.

Форумът днес трябва да изслуша единствения кандидат за член на Прокурорската колегия на ВСС – Евгени Иванов от Военно-апелативна прокуратура. Заседанието започна при присъствието на 319 прокурори, а електронно гласуване са заявили общо 1312.

"Изборът е от съществено значение в момент, в който Прокуратурата на Република България отново трябва да отстоява своята независимост, и то не с оглед на интересите на прокуратурата и отделните прокурори, а с оглед интересите на българските граждани от общество. Надявам се днес, всеки един от вас, да получи отговор на въпросите, които го интересуват от кандидата за член на ВСС", отбеляза Иван Гешев в началото на заседание и пожела ползотворна дискусия на всички участници в него.

За председател на събранието прокурорите избраха Виктор Малинов от ВАП, а след това преминаха и към попълване състава на избирателната комисия, на избирателни секции и определяне на техния брой, както и приемане на решение за времето за изслушване на кандидата и поставяне на въпроси към него.

Самото гласуване и изборът ще се проведат следващата събота, 26 септември. 

Водещи

Най-четени