Гинка Върбакова излиза от бизнеса си със слънчеви централи 17.09 | 13:38

Вероятната причина е опит да се спаси сделката с ЧЕЗ

От iNews.bg

Собственикът на "Инерком" Гинка Върбакова излиза от дружествата си, които се занимават с производство на слънчева енергия. Вероятната причина е опит да се спаси сделката с ЧЕЗ. Неотдавна Комисията за защита на конкуренцията не разреши придобиването на компанията тъкмо с мотива, че при евентуална сделка ще бъде налице концентрация, която ще окаже влияние на пазара на електроенергия. През последните дни Върбакова е започнала разместване в шестте дружества, свързани със слънчеви централи, съобщава Mediapool. Тя е излязла от управата именно на дружествата с фотоволтаиците – "Диана хънт" ЕООД (което управлява едната ВЕИ централа в с. Мало Конаре), "Еко-Строй инженеринг" ЕООД (оперираща втората мощност в Мало Конаре); "Улер 2009" ЕООД (третата мощност в Мало Конаре); "Евро бетон" ЕООД (стопанисващо четвъртата централа в Мало Конаре) и "Риал Стейтс" ЕООД (отговаряща за двете фотоволтаични полета в с. Сбор, Сакарджа). Това е отразено на 12 и 13 септември в Търговския регистър.

Върбакова все още притежава 80 на сто от дружеството "Солар Грийн Енерджи", което на свой ред е собственик на горните пет фирми. Другите 20 процента във фирмата са на баща ѝ Никола Пайтаков чрез фирмата му "АВС Къмпани". Според неназовани от медията анализатори това е вероятно стъпка Върбакова не да спаси сделката, а дадения депозит от 5 млн. евро при подписването на предварителния договор през февруари. Според него тя имаше срок от 9 месеца да доплати сделката. Това обаче е невъзможно заради позицията на антимонополната комисия, която Върбакова обжалва. Наскоро обаче се разбра, че съдът е насрочил дело по жалбата ѝ чак за следващата година. От централата на ЧЕЗ коментират през медията, че Върбакова ги е информирала за предприетите стъпки, които целят приключването на сделката в срок.

Според КЗК, цитирана от сайта, няма смисъл от ново разглеждане на сделката, защото в решението по случая няма условие за разделяне с част от активите. От "Инерком" обаче не са отговорили официално какви действия могат да се предприемат за финализирането на сделката с ЧЕЗ. Припомняме, че придобиването на елдружеството предизвика сериозен скандал през февруари, а пет месеца по-късно Комисията за защита на конкуренцията забрани сделката. "Инерком" обжалва решението, но делото за разглеждане на казуса по същество е насрочено чак за май 2019 г., докато срокът за изплащане на сумата по придобивката изтича през ноември тази година.

Водещи

Най-четени