Главният мюфтия при Борисов 12.10 | 10:58

Той има няколко искания за промени в новите проектозакони за вероизповеданията

От iNews.bg

Главният мюфтия Мустафа Хаджи отиде при Борисов с възражения за финансиране на религиите. Той има няколко искания за промени в новите проектозакони за вероизповеданията, предаде БГНЕС.

След срещата Хаджи посочи, че имат няколко забележки към текстовете на законопроектите.

"Първо въпросът за Висшия ислямски институт, за нас е важно той да бъде кредитиран, за да може да работи и заедно с това да не се влияе от чужда държава", каза главният мюфтия.

Той добави, че искат и да се създаде възможност да се канят и външни лектори. За нас е важно да има и долна граница на заплащане, каза той.

Главният мюфтия е поискал разговора, след като в четвъртък депутатите решиха да обединят двата законопроекта за вероизповеданията - този на ГЕРБ, ДПС и БСП и на "Обединените патриоти". И двата проекта въвеждат ограничения върху финансирането на вероизповеданията в България. Забранява се приемането на дарения от чужбина. Предвижда се отпускане на субсидия за двете основни вероизповедания – православното и мюсюлманското.

Полагащата се държавна субсидия ще се изразходва целево за покриване на разходите на вероизповеданието за възнаграждения на свещенослужители и служители на религиозните институции, както и за осъществяването на други дейности, описани в закона – образователни, социални, поддръжка на молитвени домове и др. В законопроекта размерът на субсидията се определя по модела на финансиране на политическите партии, като максималният размер е 15 млн. лв. на вероизповедание, а заплатата на един свещенослужител се приравнява с тази на учител.

Водещи

Най-четени