Главният прокурор вече ще се отчита пред парламента 27.07 | 09:01

До 30 април обвинител номер едно ще представя годишен доклад пред ВСС

От iNews.bg

По искане на Народното събрание или по своя инициатива главният прокурор вече ще внася в парламента доклади за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика. Това решиха вчера депутатите с приемане на второ четене на промени в Закона за съдебната власт.

Ежегодно до 30 април главният прокурор ще внася в пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) годишен доклад за прилагането на закона и за дейността на прокуратурата и на разследващите органи. Докладът трябва да бъде публикуван на интернет страницата на прокуратурата.

ВСС ще изслушва главния прокурор в 14-дневен срок от внасянето на доклада, а до 31 май Съветът трябва да внесе доклада в Народното събрание, допълва БТА.

Докладите ще се обсъждат от парламента след изслушване на главния прокурор. При обсъждането им депутатите ще могат да поставят и писмени въпроси, постъпили от граждани, институции и неправителствени организации, а главният прокурор ще трябва да им отговори.

На половин година главният прокурор ще представя на прокурорската колегия на ВСС, на Инспектората към съвета и на министъра на правосъдието обобщена информация за образуването, движението и приключването на преписките.

В частта за прокуратурата депутатите записаха, че устни разпореждания и указания във връзка с работата по делата и преписките са недопустими. При отмяна на прокурорски акт ще могат да се дават само писмени и мотивирани указания за прилагането на закона, без да се засяга вътрешното убеждение на прокурора.

 

 

Водещи

Най-четени