Главното мюфтийство си прибра карловската Куршум джамия 31.10 | 17:41

Това разпали отново спор между местната власт и мюфтийството

От Елица Елефтерова

Собствеността на един от най-старите храмове в страната - Куршум джамия в Карлово, преминава към Главното мюфтийство. Това постанови Окръжният съд в Пловдив. В края на миналата година от изповеданието заведоха дело срещу общината с настояване да придобият имота, който е бил отчужден, съобщава в. "Труд”.

Собствеността на джамията противопостави мюфтийството на местната власт, които продължават спора и след решението на съда.

Делото е заведено по Закона за собствеността. "Съвсем естествено е храмът да е собственост на мюфтийството, за да може да бъде отворен за хората в града", коментира Ахмед Ахмедов, гл. секретар на Главното мюфтийство.

"Куршум джамия е знакова за града и не е приемливо от морална и историческа гледна точка да бъде реституирана. Общината ще обжалва съдебното решение", обяви кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

В момента сградата е затворена, а от 80-те години на миналия век има идея да бъде превърната в археологически музей. Тогава е ремонтирана и са възстановени стенописите. Общината сега търси европейски средства за създаване на експозицията.

Джамията е архитектурен паметник от ХV век. Според възрожденския учител Райно Попович мемориалните колони, поставени в нея, са от стария манастир "Св. Спас".

Свидетелство за това са християнските знаци по тях. В монографията "Калофер в миналото" ставало ясно, че джамията е издигната върху черковен двор и развалините на стар християнския храм "Св. Екатерина".

Това е първият резултат от решение на СГС, което призна Главното мюфтийство за правоприемник на стотици имоти, за които то претендира с "доказателства" от османско време.

Водещи

Най-четени