Главното мюфтийство у нас заклейми бойците на "Ислямска държава" – били инфантилни 12.09 | 16:37

Мюсюлманската общност излезе с остра декларация срещу сунитската групировка

От Христина Рафаилова

Родната мюсюлманска общност "скочи" на сунитската групировка "Ислямска държава". Ръководството на Главното мюфтийство у нас излезе с остра декларация, осъждаща бруталните убийства на екстремистите в Северен Ирак и Сирия. 

В текста действията на групировката се определят като антихуманни и терористични деяния. 

"Ръководството на Главно мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в Република България от висотата на своята отговорност пред обществото и отзивчивост към зачитане на човешките права, радетел на хуманизма и свободата, заявява своята остро осъдителна и заклеймяваща позиция относно варварските покушения", пише в декларацията. 

От мюфтийството потвърждават позицията си, че отнемането на невинни човешки животи, насилието, терорът и всички форми на тяхната проява към цивилните и невинни граждани са абсолютно неприемливи, дълбоко укорими и не се препокриват с принципите на ислямската религия.

"Смятаме, че тези ксенофобски актове на насилие, породени от инфантилен властови ламтеж, подплатен с дълбоко непознаване на високо нравствените ислямски ценности и очевидно невежество, представляват сериозна опасност срещу световния мир", се казва в текста. 

Водещи