Главчев обсъди с посланика на Украйна правата на сънародниците ни там 19.09 | 15:37

Балтажи твърди, че новото законодателство на Киев няма да пречи те да учат български

От iNews.bg

Председателят на парламента Димитър Главчев проведе разговор с посланика на Украйна Микола Балтажи. Поводът беше последните промени в училищното образование, приети от Киев, които орязват почти изцяло изучаването на майчин език от страна на децата от малцинствата, включително българското. Главчев изрази загрижеността на обществото у нас от приемането на новия закон за образованието и ефектът върху нашите сънародници, живеещи в Украйна.

Микола Балтажи заяви, че новият закон няма да промени правата на българското национално малцинство да изучава майчиния си език. Децата на украинските етнически българи ще получат възможността и нататък да развиват своята езикова идентичност, отбеляза украинският дипломат. По думите му министерството на образованието и украинските институции са изцяло открити към диалог и детайлно информират изпълнителната българска власт. Той благодари за възможността да разговаря по въпроса и с председателя на Народното събрание.

На срещата бе обсъдено предстоящото посещение на българска парламентарна делегация в Украйна, водена от Главчев. Народните представители ще участват в честванията на 155-тата годишнина от преселването на българите в Таврия.

Водещи

Най-четени