Гласуваме за смъртното наказание – сбогуваме се с Европа, смята омбудсманът 30.01 | 10:55

Той прогнозира, че Наказателният кодекс ще бъде пренаписан

От Филипа Тодева

Ако направим референдум за смъртното наказание, аз съм сигурен какъв ще бъде изходът. Ама ще трябва да се сбогуваме с Европа. Това коментира пред TV7 омбудсманът Константин Пенчев. Европейският съюз настоява да отпадне наказанието доживотен затвор без право на замяна. Пенчев подчерта, че присъдата "доживотен с право на замяна" не означава, че всеки може да получи замяна.

Националният омбудсман прогнозира, че новият Наказателен кодекс ще бъде пренаписан, след като се осъзнаят слабостите им.

"Новият наказателен кодекс няма философия. Целият абсурд не е в отделните текстове на Наказателния кодекс, а в целия Наказателен кодекс. Ние имаме един наказателен кодекс от 1968 година на миналия век. Той е преправян сто пъти. Очевидно ние имаме нужда от нов, който да отразява новите реалности в живота ни. Спор няма за това, само че НК не е европейски проекти да седнат 10 души гениални юристи да напишат един гениален проект и да вземат европейските пари", коментира омбудсманът.

Той отбеляза, че НК е политически акт на първо място. Според Пенчев парламентът трябва да определи кои престъпления са най-страшни и многобройни. У нас най-чести са битовите кражби. "Тогава ще сложим едни по-драконовски наказания за тези дребни кражби, а не да се упражняваме в "копи-пейст", вземайки оттук-оттам."

Водещи