Гласуваме само с класическа бюлетина, машини по секциите няма да има 15.02 | 12:41

Никой в Европа не може да ни ги осигури навреме, сроковете за доставка са прекалено кратки

От iNews.bg

Въпреки всичко на предстоящите предсрочни парламентарни избори българите ще избират новите депутати по класическия начин – с хартиена бюлетина. Машинно гласуване ще има само в 500 секции, за които са налични необходимите устройства. Останалите 12 500, за които ЦИК обяви обществена поръчка, по всяка вероятност няма да може да се доставят навреме. Причината – прекалено кратките срокове. Заради тях никой в Европа няма да успее да ни осигури машини до 10 март, какъвто е крайният срок.

"Проучване на правителството на този момент не дава достатъчно основания да смятаме, че необходимият брой машини може да бъде осигурен за вота", заяви говорителят на служебния кабинет Ирина Белчева, цитирана от БГНЕС. Тя обясни, че служебният кабинет вече е направил проучване в няколко държави в Европа, където се гласува по този начин. Запитванията са били направени чрез дипломатическите мисии в Холандия, Словения и Франция. Резултатите от него обаче далеч не са обнадеждаващи.

Оказва се, че шансът машини за гласуване да бъдат намерени и доставени навреме, е минимален. Според обявената от ЦИК обществена поръчка, те трябваше да бъдат у нас най-късно на 10 март. След това обаче трябва да се направи и инсталира съответният софтуер, за да могат българските граждани да гласуват чрез тях. Срокът за тази дейност също беше кратък – 18 март. Най-късно след седмица, т.е. на 25 март – ден преди вота, машините трябваше да са по секциите.

Водещи

Най-четени