Гласуването на проектокабинета на ИТН не е в дневния ред на парламента 11.08 | 09:45

Николов заяви по-рано, че оттегля номинацията си за премиер по лични причини и уточни, че няма законови пречки да го направи

От iNews.bg

Гласуването на проектокабинета, предложен от "Има такъв народ", не е в дневния ред на Народното събрание. Председателят на парламента Ива Митева заяви, че точката е отпаднала след като Пламен Николов се е отказал от премиерския пост. Въпросът ще бъде обсъден и на председателски съвет.

Николов заяви по-рано, че оттегля номинацията си за премиер по лични причини и уточни, че няма законови пречки да го направи.

Това стана, след като лидерът на ИТН Слави Трифонов заяви, че няма да предлага проектокабинета за гласуване.

Слави Трифонов: Няма да предлагаме кабинета за гласуване, отиваме на избори

Може или не указът на президента да не стане част от дневния ред на Народното събрание. Според председателя на парламента Ива Митева, след като кандидат-премиерът се е отказал, гласуването може да отпадне.

"Ако той не предложи кабинет и структура и състав, какво да гласуваме?! Защо да въртим процедура. Да, не е правено, но, не е правено, но решение 20 (на Конституционния съд - б.р.) казва само, че може да се прави смяна до избора на министри. По отношение на кандидата за премиер, там е ясно - когато нямате премиер и нямате кого да гласувате, няма какво да гласувате. Ако кандидатът се оттегли или нещо му се случи, не дай си Боже, и не бъде избран, приключвате до тук процедурата".

Пред БНР Митева заяви, че въпросът ще се реши окончателно на председателски съвет, който ще се проведе преди пленарното заседание.

"Сутринта ще докладвам на председателски съвет за подаденото заявление от Пламен. Подадено е и при президента, така че ще бъдат уведомени и ще го обсъдим сутринта", каза още Ива Митева.

На днешния председателски съвет трябва да бъде обсъдена и датата на президентските избори, която парламентът трябва да определи и другата седмица тя вече да е ясна.

В дневния ред са включени изслушвания на министрите на туризма и транспорта.

Стела Балтова ще отговаря за стратегията за възстановяване и подпомагане на туристическия сектор в условията на пандемия, а Георги Тодоров за концесията на летище "София".

Водещи

Най-четени