Гласувано: Президентът вече няма да разпуска НС, изборът му за служ. премиер ще е ограничен 19.12 | 14:30

Прие се и възможността чрез закон да бъдат приети ограничения в правомощията на служебното правителство

От iNews.bg

Парламентът одобри ограничен кръг лица да могат да бъдат служебни министър-председатели. Това се случи с гласуване на второ четене на промените в Конституцията. Бяха събрани нужните поне 160 гласа "за" - от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Отпадна опцията служебен премиер да е председателят на Върховния касационен съд. Това се случи по предложение на Надежда Йорданова от ПП-ДБ.

Така вариантите за служебен премиер, измежду които президентът ще може да избира, ще са председателят на Народното събрание (НС), управителя и подуправител на БНБ, председателят или зам.-председател на Сметната палата и омбудсманът и негов заместник.

Не е ясно какво става, ако всички те откажат да са министър-председатели. В дебата днес Христо Иванов от ПП-ДБ заяви, че това не би следвало да може да се случи. Хората, които заемат съответните длъжности, щели да знаят, че общественият им дълг ще може да ескалира и до това да станат служебни премиери.

Прие се и възможността чрез закон да бъдат приети ограничения в правомощията на служебното правителство.

Депутатите гласуваха и отпадане на възможността на президента да разпуска Народното събрание преди извънреден парламентарнен вот. Мандатът на НС ще приключва чак с избора на следващия. Съгласно все още актуалните текстове в Конституцията държавният глава разпускаше НС заедно с назначаването на служебното правителство и това се случваше в рамките на до два месеца преди извънредния вот. 

НС прие на второ четене и промените, свързани с двойното гражданство. Вече народни представители и министри ще може да стават и лица с друго гражданство. За депутатите обаче ще е нужна и уседналост – последните 18 месеца да са живели в България. За министрите такова изискване няма да има, което предизвика учудване от страна на БСП.

Друга важна поправка касае регулаторите. Техните членове вече ще може да се избират със задължително мнозинство от две трети, ако това бъде определено със закон. 

Поправките бяха приети само с гласове "за" само от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. БСП не ги подкрепи. "Възраждане" и ИТН пък изобщо не участват в днешните дебати. Те напуснаха сутринта в знак на протест.

Дебатите на второ четене продължават. За окончателното приемане на поправките ще е нужно и трето гласуване с поне 160 "за". То се очаква да се случи в следващите дни.

Водещи

Най-четени