Гласуват столичния бюджет за 2011 г. 10.02 | 08:49

Бюджетът на София възлиза на 1,3 млрд. лв.

От Георги Георгиев

Днес (10 февруари) Столичен общински съвет ще гласува проекта на сборен бюджет на общината за 2011 г.

Проектът предвижда това да бъде бюджетът с най-голяма инвестиционна програма досега – от общо 1,3 млрд. лв. за инвестиции ще бъдат похарчени 600 млн. лв., информира агенция "Фокус”.

Очаква се през 2011 г. 300 млн. лв. да бъдат усвоени по оперативни програми, което е с над 84 млн. лв. повече в сравнение с миналата година.

Приоритетно място при съставянето на бюджета заемат екологията, изграждането на транспортна инфраструктура, образованието и средства по европейските програми.

През настоящата година трябва да започне реализацията на проекта "Управление на отпадъците на София”. Заемът от европейската банка за развитие ще е в размер на над 49 млн. лв., а от ОП "Околна среда 2007-2013” ще се финансират 60% от стойността на проекта. За тази година са предвидени над 112 млн. лв.

Предвижда се тази година да започне изграждането на нови паркове и градини. Пътната инфраструктура ще бъде подобрена чрез изграждането на надлезите на две нива, което ще започне през пролетта.

Продължава и строителството на детски градини, като се очаква през 2013 г. проблемът с недостига на места да бъде решен.

Данъците и таксите няма да се повишават през тази година. Приходите ще се увеличат от усвояване на средствата от фондовете.

Изпълнението на столичния бюджета за 2010 г. в приходната част е към 94%. Общината се е разплатила почти на 100 % с фирмите-доставчици и е събрала стари вземания за над 71 млн. лв.

Заседанието на Столичния общински съвет започва в 10 ч.

Водещи

Най-четени