Гласът на евровота - продаден? 11.05 | 15:00

Търговците слагат имената на починали хора в списъците

От Теодора Кокаланова

Между 30 и 40 лева струва глас на изборите в Северозападна България. Практиката на търговците на гласове за предстоящия вот е да вписват в списъците само имена, без ЕГН-та и да слагат имената на починали хора, показва разследване на bTV. 

Опитните манипулатори се насочват предимно към ромското население, с които "спазаряват" гласовете. Оказва се, че дилърите имат славно минало в незаконната дейност. Въпреки присъдите си за търговия по време на избори, те са склонни отново да повторят грешките от миналото. 

Една от най-добре разработените зони си остава плевенското село Згалево. По най-бързия начин там можеш да се сдобиеш с над 30 гласа за по 30 лева в къща. Схемата с търговията е вървежна при малцинствата. Това е само един от трите случая в разследването за купуването и продаването на гласове в настоящата кампания. 

Според постановление на Районната прокуратура в Бургас наказателното производство срещу трима ромски герои, известни като "търговци на гласове" е прекратено поради липса на доказателства, уличаваща ги в престъпление. 

 

 

Водещи

Най-четени