Глоба до 700 лева, ако не почистим снега пред блока 03.02 | 14:28

Националната асоциация на домоуправителите предлага да се въведе по-опростена процедура за определяне на прилежащите площи

От Ивелина Георгиева

Глоба от 150 до 700 лева за физически лица и от 700 до 2000 лева за юридически лица и еднолични търговци се налагат при неизпълнение на ангажиментите на домоуправителите, съгласно наредбата на Столична община за снегопочистването. Това каза адвокат Георги Славов, юрист на Националната асоциация на домоуправителите в България.

Глобите се налагат от Столичния инспекторат и обикновено се плащат от общия бюджет на етажната собственост, допълни адвокат Георги Славов.

Правомощията на домоуправителя е той да ръководи почистването и всички дейности свързани с него. Съгласно Закона за управление на етажната собственост, домоуправителят създава график за почистване, т.е. на ротационен принцип трябва да се въртят всички етажни собственици от сградата.

При неизпълнение на задълженията се налага и втора санкция по Закона за управление на етажната собственост, която е сравнително по-малка - от 50 до 200 лева. При повторно нарушение размерът на глобата става двоен, уточни адвокат Славов.

Според домоуправителите, докато не започнат по-активно да се събират тези глоби, улиците няма да бъдат почистени добре.

От Асоциацията на домоуправителите предлагат да се опрости процедурата по определяне на прилежащите площи. Според тях би било по-ефективно, ако  в наредба 6 на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за определяне на прилежащите площи се заложат точно фиксирани параметри като 3,5 метра отдясно, 3,5 метра отляво и 3,5 метра фронтално.

Това предложение цели да се избегне проблемът, който се получава към този момент с определянето на прилежащите площи. В момента, за да бъдат определени, трябва да се отиде в общината, където се подава заявление, след това се издава скица, по която да се определят площите.

Тези скици, обаче много трудно се разчитат и често възникват спорове между кооперациите по отношение определянето на площите.

Нормативната уредба по отношение на прилежащите площи е доста тромава в момента, коментира адвокат Георги Славов. По думите му така ще има ясно поети ангажименти по отношение на почистването на снега.

Според домоуправителите хората се сблъскват с още един проблем и това е липсата на извозване на почистения сняг.

Не виждаме реакция по този въпрос от общината, а според наредбата й почистеният сняг трябва да се депонира и извози, посочи председателят на асоциацията Мартин Димитров. Той допълни, че това не е безопасно и за хората, защото масово всички ходят по пътното платно.

Същевременно от Столичната община съобщиха, че за първите четири дни на тази седмица са глобени общо 1005 лица - физически и юридически заради непочистен сняг в прилежащите територии към имотите им.

Наложените глоби са с квитанция в размер на 10.00 лева. Отделно от тях са съставени 19 акта за установени нарушения главно на по-големи обекти - финансови институции и по-големи магазини.

Съставените констативни протоколи с предписание са общо 180 и също са на подобен тип обекти.


Водещи

Най-четени