Глоба от 20 000 лв получи жена заради клевета в социалната мрежа 13.05 | 11:01

Тя отказала да напише извинение

От Цанка Донкова

Глоба от близо 20 000 лв получи млада жена от Пещера заради обида в социалната мрежа Facebook. Присъдата е на Районния съд в град Пещера, съобщава bTV.

Двете страни по дело за клевета са българи в чужбина. Потърпевшите обаче потърсили услугите не на британския, а на българския съд.

Осъдената жена била наета от фирма за почистване в Нюкасъл, собственост на сънародници и по-късно напуснала по свое желание. Според техния адвокат, по неизвестни причини тя ги набедила за измамници в публикация в социалната мрежа, като освен това ги обидила.

В момента наклеветените работодатели са в Лондон, а тяхната бивша служителка е в Пещера. Версията на обвиняемата е, че обидите са написани от друг от фалшив неин профил във Facebook.

Адвокатът на потърпевшите посочва, че въпреки всичко до споразумение не се е достигнало.

"Интересното беше, че имах предложение от нея, чрез нейния адвокат, за постигане на спогодба... И моите клиенти бяха готови на един огромен компромис - те не искаха нищо от нея, освен да се извини публично във Facebook!", посочи адв. Ташкена Колчева.

Заради отказа ѝ да напише извинение в момента жената е осъдена на глоба около 20 хиляди лева.

Казусът е любопитен и с факта, че практически е много трудно да осъдиш някого за клевета, написана в социалната мрежа. При дело от частен характер това е невъзможно, тъй като собствениците на сайтове изискват официални писма от властови институции, за да разкрият личните данни и съобщения на потребителите.

Водещи

Най-четени