Глоби и за служителите, работещи без трудов договор 15.12 | 15:05

Три осигурителни вноски ще плаща всеки работещ „на тъмно“

От Филипа Тодева

С 87 гласа "за", 19 "против" и двама въздържали се парламентът прие промените в Кодекса за социално осигуряване. Промените предвиждат работещите без трудови договори да плащат по три осигурителни социални и здравни вноски. Вноските се изчисляват върху минималния осигурителен доход за съответната дейност.

Така ще се осигурят допълнителни приходи за бюджетите на Държавното обществено осигуряване и НЗОК. Очаква се дефицитът на НОИ в края на година да достигне до 1,7 млрд.лв.

В момента санкцията за работодателите, наели хора без договор, е между 1500 и 15 000 лв. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев коментира, че предложението ще има ефект и е много правилно. Министърът на труда Тотю Младенов разясни, че целта на глобите е борба със сивия сектор.

Тази промяна в КСО се подкрепя както от Главната инспекция по труда, така и от синдикалните организации.

Срещу нея обаче се обявиха депутатите от Парламентарната група на "Коалиция за България" и Движението за права и свободи. Д-р Хасан Адемов от ДПС отбеляза, че е странно с осигурителни вноски да се плаща административно-наказателна санкция. 

Водещи

Най-четени