Глобите за нередовни пътници – от 10 до 300 лв. 13.01 | 12:26

Пешеходецът не носи отговорност за катастрофа на зебра, решиха депутатите

От iNews.bg

Народните представители приеха на второ четене промени в Закона за автомобилните превози, според които пътник в моторно превозно средство за обществен превоз, който пътува без билет или друг превозен документ, се наказва с глоба от 10 до 50 лв., предаде Фокус. "За" гласуваха 91 народни представители, а 7 се въздържаха.

С глоба от 50 лв. ще се наказва пътник без билет или друг превозен документ за междуселищните превози, а с глоба от 300 лв. - пътниците в международните превози.

Парламентът прие на второ четене и промени в Закона за движение по пътищата, които защитават правата на пешеходците. Така например, пешеходецът не носи отговорност при катастрофа на пешеходна пътека, когато водачът е превишил разрешената максимална скорост за движение или е нарушил друго законово правило, предаде БТА.

"Предвид случаите на оправдани шофьори, които са превишили скоростта, карали са с алкохол в кръвта, дрогирани или без книжка, е крайно време депутатите като законотворци да предприемат мерки, за да се сложи край на войната по пътищата", мотивира предложението Нели Петрова от ГЕРБ.

Парламентът разреши частично и тъмните стъкла на автомобилите, които в момента са абсолютно забранени. Ограничаване на видимостта, както и намаляване на прозрачността на стъкла, различни от челното и стъклата на предните странични врати, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.

Най-четени