Глобиха община "Родопи" за обрасъл с храсти преливник на язовир 02.09 | 13:15

анкцията е наложена от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и първоначално е била в размер на 10 000 лв. При обжалването обаче Пловдивският районен съд я намалява до 1000 лв., защото, макар и със закъснение, растителността е била премахната от преливника и отводнителния канал

От iNews.bg

Община "Родопи" ще трябва да плати глоба от 1000 лв. за обраслия с храсти преливник на язовир "Марково 1". Санкцията е наложена от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и първоначално е била в размер на 10 000 лв. При обжалването обаче Пловдивският районен съд я намалява до 1000 лв., защото, макар и със закъснение, растителността е била премахната от преливника и отводнителния канал.

Проверката на състоянието на съоръжението е направена на 21 август м. г. и на общината, която е собственик на язовира, е дадено предписание за премахването на храстите до края на ноември. Втора проверка, извършена на 11 декември, обаче констатира, че не  е направено нищо. Така се стига до написването на наказателното постановление, а междувременно растителността е била изсечена от фирмата оператор на язовира.

В последните години проверките за опасни язовири зачестиха  и много кметове бяха глобени, защото общинските водоеми масово са занемарени и крият реална опасност от наводнения.

Водещи