Годишният отпуск на държавните служители ще е максимум 25 дни 17.01 | 13:35

20 работни дни за нормирано работно време и 5 работни - за ненормирано

От Кремена Бедерева

На днешното си заседание правителството реши годишния отпуск на държавните служители да е 20 дни за нормирано работно време, а отпуските за ненормирано работно време да се изравнят с тези в частния сектор и с трудовия кодекс, които са общо 5 дни.

Промяната влиза в сила веднага. 

Служителите в държавната администрация досега имаха право на 20 дни годишен отпуск за нормирано работно време плюс 12 дни - за ненормирано. Министърът на финансите Симеон Дянков уточни, че в останалите 7 дни служителите задължително ще преминават курсове, съобщи агенция "Фокус".

В едноседмичен срок трябвало да стане ясно по какви курсове и квалификация могат да се обучават държавните служители през двата института към Министерския съвет и Министерството на финансите.

Решението на Министерския съвет всъщност е под формата на препоръка към всички държавни институции, каза още Дянков. Вече имало примерни заповеди, като не била необходима промяна в закон, а само заповеди, подписани от ръководителите на съответните институции.

По думите на финансовия министър част от министрите вече са подписали тези заповеди. Има обаче и изключения. В Министерство на отбраната вече има подписан колективен трудов договор и това може да се случи със следващия. МВР, което не работи по Закона за държавния служител, също е изключение и това не може да се случи веднага.

Всички министри обаче подкрепяли промяната и смятали да я въведат както в министерствата, така и в подопечните институции.

В края на 2010 г. неизползваните отпуски в държавната администрация са били 2 170 000 дни, а в края на 2011 г. – около 1,9 млн. дни.

Водещи

Най-четени