Големите автобусни фирми са заплашени от фалити 14.03 | 18:59

Увеличението на цените на билетите ще намали пътникопотока

От Кремена Бедерева

Големите автобусни фирми са заплашени от фалити. В момента ситуацията е по-опасна за по-големите фирми, отколкото за малките.

Това каза Миролюб Столарски - председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ), цитиран от Агенция "Фокус".

Според него автобусните превозвачи са принудени да увеличават цените на билетите за междуградски превози, в противен случай разходите ще надвишат приходите и превозите ще се на загуба.

Столарски заяви, че решение на всяка една автобусна фирма е дали ще увеличи билетите, но е нормално повишението на цените да е около 10% за междуградските превози. Засега само малка част от автобусните фирми са вдигнали цените.

Увеличението на цените на билетите обаче не е решение на проблемите, особено там, където има конкуренция между фирмите. Причината е в липсата на достатъчно пътници. Цените могат спокойно да увеличават превозвачите, които са монополисти, каза Столарски.

Пътникопотокът е намалял заради кризата. Хората пътуват по-малко и повече си правят сметката. Увеличението на цените на билетите ще намали още повече пътникопотока, смята Соларски. Като конкуренция на автобусния транспорт той отчита и БДЖ, които возят много по-евтино.

БАСАТ ще вземе участие в срещата в Министерски съвет с представители на производителите и търговците на горива и превозвачите, която ще се проведе в сряда. От асоциацията искат да чуят решенията на правителството относно високите цени на горивата.