Големият сняг не остави много хора без ток 29.12 | 18:35

Всички аварии са били отстранени бързо, към 18:00 ч. няма хора без захранване

От iNews.bg

Няма големи аварии при електропреносната мрежа на страната. Това съобщи заместник-директорът на Централното диспечерско управление към Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Бойко Човиков. "Към момента всички съоръжения на електропреносната мрежа са в пълна изправност. Всички централи работят съобразено с търговските си графици. Имаме достатъчно мощности да посрещнем, ако се наложат някакви високи товари, свързани с евентуално застудяване", обясни той пред БНР. И допълни, че при необходимост екипите на ЕСО могат да помогнат на електроразпределителните дружества за отстраняване на авариите.

Три населени места в Югоизточна България остават без ток. Към 18:00 часа няма по-дълги прекъсвания на тока в западната част на страната. Няма населени места без ток е в североизточната. Отстранени са авариите в петте села във Варненско, Шуменско и Великотърновско. Там потребителите останаха няколко часа без електрозахранване.

От дружеството "Енерго Про", което обслужва Североизточна България съобщиха, че имат достатъчно дежурни екипи и при необходимост могат да ги пренасочат от един район към друг. 

Заради силния вятър без захранване бяха селища в Ловешко, но повредите са  отстранени, посочиха от компанията ЧЕЗ, които обслужват района. Обстановката в Ловешко постепенно се нормализира след обилния снеговалеж. Няма сигнали за бедстващи хора. 

Заради усложнената зимна обстановка кметът на Тетевен Мадлена Бояджиева свика Кризисния щаб за защита от бедствия. Снежната покривка в района е около 45 сантиметра, а в най-високите части - и над метър. Пътищата в общината са проходими при зимни условия, почистването им продължава. Затворен за движение остава само пътят Рибарица - Шипково. В района на Троянско най-тежка беше ситуацията в село Шипково, където снежната покривка достигна 55 сантиметра. Всички основни пътища в общината са разчистени. Продължава обработването на второстепенните улици в населените места.

Частично бедствено положение заради лошите метеорологични условия и липсата на вода в пет населени места обяви община Неделино - това са кметствата Дуня, Върлино, Кундево, Гърнати и Върли дол.  Кметът на общината Боян Кехайов уточни, че в село Гърнати е замръзнал водопровода, а във Върлино, в Дуня, в Кундево и във Върли дол поради пресъхване на водоизточниците, които зареждат водохранилищата. "Пробвахме с режими, но вече и това не дава резултат", отбеляза кметът.

Всички водоизточници са пресъхнали в резултат на сушата през лятото и безснежната зима, допълни Кехайов. "Тъкмо започнахме да създаваме организация за доставка на вода с цистерни, но не може да стигне до населените места, защото пък пътищата са заледени. От утре ще пробваме с високопроходима техника", каза още той.

В Сливен и региона продължава да духа ураганен вятър, който затруднява възстановяването на щетите по електропреносната мрежа в няколко села и планински хижи. 

Частично или напълно няма електричество в селата Нейково и Раково, както и хижите в местността Карандила. Усложнена е и обстановката в Котел. Там също духа силен вятър придружен с обилен снеговалеж. Шест машини почистват в момента Котленския проход. Пътя Котел-Омуртаг е проходим при зимни условия. Обработват се и са проходими пътищата Стара река - Бяла - Сливен и пътя Твърдица-Елена. В равнинната част на областта пътищата са сухи и проходими. Няма сняг и заледявания по автомагистрала "Тракия", но духа силен страничен вятър на пориви. 

Водещи

Най-четени