Голямото предпразнично пътуване започва! Над 100 000 коли потеглят от София 02.03 | 10:39

Пускат 14 000 допълнителни места във влаковете и над 10 000 – в автобусите, през четирите дни почивни дни за Националния празник 3 март

От Ростислава Иванова

Започва голямото предпразнично пътуване на българите заради четирите почивни дни по повод Националния празник - 3 март. Над 100 000 коли се очаква да излязат днес само от София и да се отправят към провинцията или към границите, включително и по посока Гърция, тъй като блокадите там вече са вдигнати.

Традиционно ще се наблюдава активизиране на движението на автомобили днес между 16.00 часа и 20.00 часа, предупреждават от Пътна полиция. От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) пък напомнят, че се забранява движението на тежкотоварни пътни превозни средства над 12 тона по всички автомагистрали и натоварени направления по първокласната и второкласната пътна мрежа на страната.

На 3 март - по повод тържествата за Освобождението на България от турско робство, на връх Шипка се забранява транзитното преминаване на превозни средства през Шипченския проход. Трафикът ще бъде насочван към Прохода на Републиката.

Заради очаквано интензивния трафик екипи на КАТ ще следят за сигурността на пътя.

БДЖ пуска 14 000 допълнителни места, разпределени в 160 влака, през четирите празнични дни, съобщиха от компанията. Повече вагони ще бъдат включени към съставите на композициите, които се движат по най-натоварените направления в страната. Най-много места ще има на 2, 3 и 6 март. Допълнителни вагони са добавени във всички влакове между София и Варна и към движещите се по останалите натоварени направления, каза за Дарик Ивайло Георгиев от БДЖ.

"Най-натоварените направления са София-Плевен-Шумен-Варна, София-Русе, София-Видин и София-Благоевград. По-малко натоварване очакваме към София, Пловдив и Бургас, но там също сме предвидили допълнителни вагони. Всички влакове между София и Пловдив ще бъдат с увеличени състави и влаковете за Бургас през Карлово", уточни Георгиев.

Удължен е срокът на билетите за отиване и връщане и те ще важат през целия период от 2 до 6 март. Двупосочният билет може да бъде с отстъпка между 10 и 30% от редовната цена, напомнят от БДЖ.

Автобусните превозвачи също осигуряват повече възможности за превоз през почивните дни. Над 10 000 места допълнително са предвидени за 2 и 3 март, както и за края на почивния период на 6 март, но местата са почти изчерпани, каза председателят на Националното сдружение на превозвачите Галя Топалова.

Намаления има и при автобусните фирми, като при тях билетът за отиване и връщане излиза с около 20% по-евтино.

"Автобусите са пълни почти за цялата страна, като кажем и за Варна, Бургас, Силистра, Русе, Видин, Лом, Кърджали. Над 25 автобуса са заявени да тръгнат извънредно. Има доста пътуващи хора", допълни Топалова.

Фирмите имат готовност да добавят още извънредни автобуси, ако се наложи, но все пак съветват пътниците да не чакат последния момент, за да си закупят билет.

 

Водещи

Най-четени