Голямото топене подкара свлачищата 28.01 | 12:50

Рязкото затопляне доведе до десетки пропадания и срутища по пътищата в Смолянско

От iNews.bg

След обилните валежи от дъжд от преди 10 дни, последвани от още по-обилни снеговалежи, с рязкото затопляне на времето и снеготопенето в планинските райони на Южна България вече тръгнаха и свлачищата. Десетки пропадания и срутища се образуваха още в първите дни с положителни температури, особено в Смолянска област.

Най-засегнат е пътният участък Борино - Тешъл, където има улягане на настилката, вследствие на което са се образували неравности по цялата ширина на платното за движение. На доста места от въпросната отсечка движението се осъществява в едното платно, тъй като има пропадане на водостоци, подпорни стени и срутища, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Заради пропадания има въведени ограничения и по пътя Батак - Доспат, Михалково - Кричим, Бял Извор - Неделино, Широка лъка - Девин, Тешъл - Девин и Рудозем - Смолян. Има участъци, където има въведени ограничения за движения на автомобили до 10 тона – между селата Арда и Горна Арда, както и при Рудозем - Смолян, където има ограничение за автомобили над 3,5 тона.

Забрана за движение на товарни МПС с ремаркета и полуремаркета има по пътищата Батак - Доспат, както и в местностите Момина вода - Рожен и Момчиловци - Момина вода.

Всички участъци са сигнализирани със съответните пътни знаци, казаха от Областното пътно управление.

 

Водещи

Най-четени