Гора, земеделски земи и сухи треви горят край Тополовград 26.07 | 18:03

Площта, обхваната от огъня, вероятно е над 2000 дка

От Андриян Георгиев

Пожар бушува между общините Тополовград и Гълъбово, като огънят е обхванал широколистна гора, земеделски земи и сухи треви, съобщи главен инспектор Тошко Бързилов, началник на Националния оперативен център "Пожарна безопасност и защита на населението”. 

Площта, обхваната от огъня, е доста голяма и вероятно е над 2000 декара. Районът на пожара се намира много навътре в гориста и планинска местност.

Запалил се трактор е причината за възникването на пожара. С техниката са подготвяни ниви за оране. Тракторът е изгорял.

В района има много силен вятър, който спомага за разрастването на огъня.

На този етап няма опасност за населени места. 

Сигналът в пожарната е получен около 14:30 часа. 

Бързилов увери, че са предприети всички действия и е създадена необходимата организация за овладяването на пожара. Изпратени са екипи от Хасково, Тополовград, Харманли, Гълъбово и Стара Загора. На мястото на пожара има десет противопожарни автомобила и четири водоноски, две верижни машини от ТЕЦ "Марица Изток” и 4 високопроходими автомобила на горското стопанство. 

По първоначална информация са засегнати около 500 декара, но размерът е в процес на уточняване.

"Изпратили сме екипи, свързали сме се с държавните горски стопанства, които са в този район. Пожарът е на доста голяма площ и фронт, затова е необходимо малко повече време за неговото овладяване”, заяви инспектор Бързилов пред агенция "Фокус".  

Водещи

Най-четени