Горги Марков: Вложителите в КТБ са защитени 13.07 | 16:22

Те трябва да бъдат обезщетени в пълен размер, смята бившият конституционен съдия

От iNews.bg

"Вложителите в КТБ са защитени не само от банковото законодателство, но и от българската Конституция. Затова те трябва да бъдат обезщетени в пълен размер, защото това следва от нашия основен закон, който има пряко действия". Това заяви бившият конституционен съдия Георги Марков във връзка с обявяването на КТБ в несъстоятелност.

По думите на Марков става дума за това, че вложителите са защитени от българската конституция неограничено. И сега държавата е тази, която трябва да направи анализ на действията на своите органи и длъжностни лица по време на тази криза и да отговорят адекватно на прякото действие на българската Конституция.

"В противен случай по съдебен ред хората, юридическите лица, ще си търсят правата", каза Марков.

"В тази хипотеза следва да се приложи не само банковото законодателство, което защитава в определен размер вложителите, Конституцията, която защитава неограничено всички, които са потърпевши от незаконни актове, действия и бездействия на държавни органи, а в случая над 10 държавни органи и институции действаха погрешно, незаконно или бездействаха и с това способстваха за този кошмарен резултат. Моя призив е да се чете чл. 7 от Конституцията и да се направи анализ на всичко, което се случи. А то се случи пред очите на всички български граждани", каза още Георги Марков, цитиран от агенция "Фокус".

Водещи

Най-четени