Горещо! Жълт код за жеги в 18 области (КАРТА) 26.06 | 09:13

Следобед на места - дъжд и гръмотевици, максималните температури - между 32° и 37°

От iNews.bg

Седмицата започва с горещини, жълт код за опасно високи температури е обявен за 18 области в страната. Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Опасно горещото време ще е около и след обяд в низините и равнините.

Предупреждението е в сила за областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали. Максималните температури ще са между 32° и 37°. 

При тази степен на предупреждение за горещо време са възможни здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.

1934506

Атмосферното налягане днес е малко по-ниско от средното и още ще се понижи, показва прогнозата на НИМХ, цитирана от Фокус.

В следобедните часове над западните райони и Рило-Родопската област ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В Източна България ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток.

По Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са 24-26°. Температурата на морската вода е 22-24°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

В планините ще е предимно слънчево. В следобедните часове ще има временни увеличения на облачността и на места краткотрайно ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 26°, на 2000 метра – около 20°.

Водещи

Най-четени