Горни Лом скърби: Навършват се 40 дни от трагедията в завод "Миджур" 09.11 | 09:55

Ще бъде извършена панихида в памет на загиналите 15 души

От Теодора Кокаланова

Навършват се 40 дни от взрива в завода за боеприпаси край Горни Лом, съобщи кметът на селото. При трагичния инцидент в завод "Миджур" на 1 октомври 2014 г. загинаха 15 души. Днес в селото ще бъде почетена паметта на хората, намерили смъртта си във взрива.

"Семействата на загиналите, техни близки, приятели и колеги, както и хора от селото ще се съберат пред входа на фабриката, за да почетат паметта на 15-те души", каза още Илиян Михайлов. По думите му, в селото се очаква всеки момент да започне събирането на хората. Панихидата ще бъде извършена от 10:00 часа, пред централния вход на завода.  

По този повод, за да се почете молитвено паметта на загиналите при инцидента, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, в катедралния храм на Видин, "Св. вмчк Димитър Солунски", ще бъде отслужена заупокойна молитва.

След неделната света Литургия в катедралния храм, която ще бъде отслужена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, ще бъде извършена панихида в памет на загиналите, предаде агенция "Фокус". Светата Литургия ще започне в 09:00 часа, а панихидата в 10:30 часа.

След повече от месец от трагедията в "Миджур" 15-те жертви при взрива бяха обявени официално за загинали. Смъртните актове са вече издадени, информираха от община Чупрене. Издаването им ще даде правото на почернените семейства да задвижат процедурите по подготовката на документите за наследници. 

След трагедията в Горни Лом близките на починалите не можеха да получат смъртните актове, тъй като без тленните останки на жертвите те не могат да бъдат обявени за мъртви. 

Водещи

Най-четени