Готвят арести за шофьорски инструктори 28.05 | 11:50

Правят черен списък на фирми за Годишни технически прегледи

От Кристиан Костурков

В близко бъдеще някои инструктори на кандидатите за шофьори ще влязат в ареста. В момента тече съвместно разследване на ДАНС и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА) във връзка с постъпили сигнали за сериозни нарушения по време на курсовете и при изпитите за получаване на книжки. Има събрани доказателства, но разследването все още не е приключило. Очаква се това да стане скоро и акцията да завърши с арести на хората, които се занимават с такива незаконни дейности и корупционни практики. Това обясни пред БНТ министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Той обаче отказа да даде повече подробности, тъй като разследването все още не е приключило.

Бъдещите шофьори отново ще минават през изпит на полигон, за да могат да вземат книжка. В момента тази практика е изоставена, но явно знанията и практиката, които бъдещите водачи получават по време на курсовете, не са достатъчни и това е една от причините за войната по пътищата, каза Московски. Затова личното му мнение е, че полигонът трябва да бъде върнат като задължителна част от шофьорски курс и изпита за получаване на книжка. "Голяма част от времето зад волана водачите прекарват в градовете. Затова трябва и да се обучават по-добре за този тип шофиране", убеден е Московски.

Часовете, които включва един курс, също трябва да бъдат увеличени, смята министърът. Според думите му те също не са достатъчни в момента и броят им трябва да бъде вдигнат поне с 50% спрямо сегашните минимални изисквания. Ще трябва да се направи и промяна в съдържанието на изпитните листовки. Макар от Асоциацията за квалификация на автомобилистите да не са особено съгласни, това трябва да се случи, смята Московски. Според него ситуацията на пътя е динамична, променя се и съответно шофьорите трябва да бъдат адекватни на новите условия. Поради тази причина трябва да получават и съответното обучение. Затова министърът предлага да бъде организирана дискусия с Асоциацията за квалификация на шофьорите и да бъде намерен най-подходящият вариант.

Черен списък от пунктове за Годишни технически прегледи на автомобили, които допускат неизправни превозни средства да се движат по пътищата, може да бъде създаден в близо бъдеще, съобщи още Московски. Идеята засега обаче не може да се реализира, тъй като няма такава предвидена възможност в законите. "Ако се направи промяна в нормативната уредба и получим такива права, ще можем да създадем такива списъци за хора и фирми, за които е доказано, че са допускали до движение неизправни автомобили", каза министърът. И допълни, че той е привърженик на по-рестриктивните мерки, особено в случаите, когато това се отнася до безопасността и запазването на живота и здравето на хората.

Московски коментира и проблема с транспортната фирма, която беше собственик на автобуса, с който преди 6 години се стигна до трагичния инцидент със загинали хора в местността Бакаджика. Оказа се, че след отнемането на лиценза й, тя е била пререгистрирана на същия адрес и със същите собственици и отново работи. Министърът обясни, че лицензът й не може да бъде отнет само поради този факт, тъй като законът не го позволява. Също така е необходимо и разследващите органи да подадат сигнал за някакво нарушение до съответните служби под шапката на транспортното министерство. Към момента обаче такава информация до тях не е постъпвала. Московски обеща веднага да разпореди проверка на въпросната фирма, но предупреди, че не е ясно дали отново ще се стигне до отнемане на лиценз. Министърът допълни и че, ако това бъде направено без необходимите според закона нарушения на правилата, фирмата веднага може да заведе дело в съда и да си върне правата.

До няколко години пътищата у нас ще бъдат освободени от голяма част от тежкотоварните камиони, стана ясно още думите на Московски. Това ще стане чрез въвеждането на тол таксите за шосетата. Заради наличието на такава система при железопътните превози, на транспортните фирми е значително по-изгодно да возят стоките по шосетата, което не е правилно, защото така те рушат настилката, а с приходите от винетки Агенция "Пътна инфраструктура" не може да ги поддържа. "Правили сме изчисления, които показват, че за превоза на 1000 тона товар от Кулата до Капитан Андреево с камиони излиза два пъти по-евтино от транспортирането с влак. А това означава 50 ТИР-а, които рушат пътищата. В същото време те плащат по 10 евро, за да минат през цялата страна, а тези средства категорично не са достатъчни за поддръжката на пътищата", обясни министърът. И припомни, че проблемът ще бъде решен след въвеждането на тол системата при автомобилните превози и товарите отново ще се върнат на влаковете, където им е мястото.

Водещи

Най-четени