Готвят забрана за отопление с мокри, лакирани и т.н. дървета 01.08 | 10:08

Целта е да се намали замърсяването на въздуха през зимата

От iNews.bg

Проект на Наредба предвижда промени в изискванията и контрола върху дървесината, която се използва за битово отопление. Основната цел е да се ограничат концентрациите на замърсителите на атмосферния въздух.

Измененията предвиждат комплекс от изисквания, като най-важно от тях е използване на суха дървесина. Тя не трябва да е механично третирана с лепливи вещества, като бои, лакове, смоли и лепила, както и да не е претърпяла друга химическа обработка или да е свързана с примеси, представляващи текстил, пластмаси, гуми или други вещества. Текстовете на проекта са съобразени с европейските директиви за по-чист въздух в Европа.

Проектът на нормативния акт е изготвен от междуведомствена група съвместно Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ), Изпълнителна агенция по горите (ИАГ), Министерство на околната среда и водите (МОСВ), Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Асоциация "Общински гори", браншови и неправителствени организации.

Усилията на работната група са съобразени със специалния доклад на Европейската сметна палата и статистиката на Световната здравна организация, според които страната ни е на първо място по замърсяване на въздуха, а основните източници за това са битовото отопление и автомобилният транспорт.

Пълният текст на Проекта на Наредба за изискванията и контрола върху дървесината, която се използва за битово отопление, може да видите тук: https://www.mzh.government.bg/bg/normativni-aktove/proekti-na-normativni-aktove/proekt-na-naredba-za-iziskvaniyata-i-kontrola-vrhu/

Водещи

Най-четени