Готвят закон за задълженията на държавата към българите зад граница 02.11 | 16:54

Нов сайт информира за порядките в чуждите страни

От Андриян Георгиев

Министерството на външните работи (МВнР) готви нов закон за ангажиментите, които българската държава има към българите зад граница, каза Николай Младенов, цитиран от агенция "Фокус". 

Външният министър допълни, че в неделя ще заработи нова интернет страница на министерството, в която всеки може да се информира за страната, в която пътува, за да се избегнат нежелани ситуации от незнание. 

По повод случая със задържаните българи в Малайзия Младенов посочи, че от министерството са в постоянен контакт с европейската дипломатическа служба. Очаква се да стане ясно дали е допустимо обжалване на присъдата.

По думите на министъра в Малайзия от доста време насам не е изпълнявано смъртно наказание, в страната има започнала и вътрешна дискусия относно това дали трябва да се отмени или не смъртното наказание.

"В случая не става дума и за това дали българите са извършили престъпление и дали трябва държавата да ги защити, ако са престъпници. Тук става въпрос за това, че българската държава трябва да следи и по какъв начин правата на българските граждани са спазени спрямо законодателството в държавата, в която се е случило това", завърши външният министър.

Водещи

Най-четени