Готови ли са водните спасители за безопасно лято 08.06 | 10:45

Аквапарковете – къде се крият опасностите

От iNews.bg

Традиционната седмица на водното спасяване се проведе в първата седмица на юни. Бяха разяснени правилата за безпроблемно пребиваване на водните басейни и морските ивици в условията на извънредна епидемична обстановка. Беше предоставена информация за водния травматизъм, за обучените водни спасители и достатъчни ли са те за стартиращия летен сезон.

Темата коментира в "Нашият ден" Антон Налбантов, директор на Водноспасителната служба към БЧК.

"Бих казал, че спасителите са готови за лятото. Дори голяма част от тях са вече на терен. В нетърпеливо очакване да започне трудната част на сезона.

Усилено тече обучението на водните спасители. Идеята е да компенсираме това забавяне от месеците, когато имаше ограничение. Освен това тече проверката на годността на водните спасители, която се изразява в заверка на личните им талони що се отнася до физическата им годност и здравословното състояние.

Това нещо тече с пълна сила и по данните и показателите, които имаме смея да кажа, че спасителите са в готовност.

Изводи от проведената седмица

За тази седмица се подготвяме далеч преди започването на месец юни. Като почти във всички области на страната нашите колеги и доброволци отбелязваме седмицата с различни събития, празници, водни празници и пресконференции с журналисти. Седмицата минава добре, както беше планирана с определените събития.

Не бих казал, че интересът към професията е спаднал, напротив това сякаш катализира желанието на някои млади хора да се включат. В момента текат много интензивно курсове в страната.

Миналата година беше много интересна от гледна точка на това, че доста хора се отправиха към нашето Черноморие за сметка на пътуването в съседните ни държави.

Което дори засили потока от туристи по Южното Черноморие. В същото време броят на чуждите туристи беше по-малък.

Нещастните случаи бяха по-малко като брой, около 25.  Голяма част от хората се отправиха към водоеми във вътрешността на страната, като реки и язовири, което увеличи вероятността от водни инциденти. Тъй като това са неохраняеми места за къпане.

Няма как да се окаже помощ на пострадалия в тези води и в повечето случаи те завършват фатално.

Броят на удавените през миналата година е най-ниският откакто се води статистика – 73. Като се има предвид, че до преди десетина години тази цифра вървеше между 130 и 160 удавени на година.

Всяка година борят на удавените от вътрешността на страната е значително по-голям.

Противоепидемичните мерки

Засега няма промяна. Мерките, които миналата година се приложиха са изготвени от медицинските екипи на Международната федерация по водно спасяване, които бяха разпратени до всички членове.

Ние като водноспасителна структура сме член на Международната федерация вече близо 55 години. Ние също получихме тези мерки, набързо бяха осведомени нашите колеги по места.

Аквапарковете – къде се крият опасностите

Ако не бъдат спазвани правилата за ползването на аквапарковете, те могат да се превърнат в опасни места, особено за децата.

Именно на тях са съсредоточени екип от водни спасители. Такава е т.нар "оценка на риска", която се прави преди отварянето на тези съоръжения.

Разполагат се служители, които да контролират потока към улеите, тъй като се стига до тежки инциденти.

Преди една-две години в един от курортите дори имаше смъртен случай на дете.

Най-четени