Градовете и туризмът - приоритет на регионалното министерство 05.07 | 19:27

Лиляна Павлова изнесе доклад за социално-икономическото развитие на страната

От Ивелина Георгиева

Интегрираните планове за градско развитие ще бъдат един от основните приоритети по Оперативна програма "Регионално развитие” за следващия програмен период между 2014 и 2020 г. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която представи социално-икономически анализ за развитието на българските региони.

Приоритизирането на градското развитие се дължи на факта, че 73% от населението в Европа е концентрирано в градовете.

До края на ноември ще бъде изработена национална концепция за пространствено развитие на всички региони, заяви министърът.

Анализът сочи, че най-развитият социално-икономически регион в България е Югозападния, където се намира и столицата, а най-слабо развития е Северозападния регион.

В тази връзка голяма част от инвестициите трябва да бъдат насочени натам, за подобряването на тази част от България.

Северозападният регион остава най-слабо развит и по отношение на туризма, заяви Лиляна Павлова.

Основният туристически продукт остава концентриран по Черноморието.

Павлова подчерта, че легловата база нараства значително, но това не се е отразило пропорционално на приходите и страната ни все още е Lowcost дестинация. Затова развитието на туризма като цяло и най-вече развитието на културния туризъм ще са основният приоритет през следващия програмен период.

Страната ни отделя малък дял от БВП за образование и за разходи на един учащ. Това отвежда България на последно място сред страните-членки в ЕС по отношение на тази инвестиция. Статистиката отчита, че все повече студенти и ученици учат извън страната ни. И по този показател отново Северозападният регион е на последно място, тъй като почти няма студенти поради липсата на университет там, коментира регионалният министър.

От гледна точка на здравна осигуреност страната ни е на едно от първите места, но относно качеството на здравеопазването сме на последно място, посочи още тя. Материалната база в лечебните заведения е една от най-лошите в ЕС, но легловата ни база е голяма.

До 2020 г. целта е да бъде оптимизиран броя на леглата и с приоритет да бъде изграждането на заведения за долекуване, каквито липсват в момента.

Най-силно развитите градове са София, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Пловдив. Това са и двигателите за икономическо развитие на България, смята Лиляна Павлова.

Монтана, Видин и Разград са в дъното на класацията за социално-икономическо развитие.

Велико Търново, Габрово, Пазарджик и Ямбол са в посока на влошаване, затова и тяхното подобряване трябвало да бъде приоритет.

Планинските, селските и граничните територии са сред най-слабо развитите и за тях също е необходима целенасочена подкрепа.

Само четири общини отговарят на изискванията за градски агломерации - това са София, Пловдив, Варна и Бургас.

Плановете за следващият програмен период по ОП "Регионално развитие” включват няколко приоритетни оси, за които страната ни ще търси финансиране. Това са градското развитие, секторни политики от регионално значение, развитие на туризма културата, използването на специфичния местен потенциал, енергийната ефективност техническата помощ.

Водещи

Най-четени