Градският ни транспорт е опасен, алармират от "Спаси София" 28.08 | 11:18

Шефът на "Столичен Автотранспорт" отвърна: Не крадете аварийните чукчета!

От Ани Романова

След трагедията с автобуса край Своге, отнела живота на 16 души, от организацията "Спаси София" сигнализират за опасностите, които дебнат пътниците, ползващи градския транспорт на София.

Активистите разпространиха снимки от автобусите и трамваите в столицата, показващи липсата или блокиране на задължителното аварийно оборудване в случай на възникване на извънредни ситуации.

В превозните средства липсват базовите системи, които улесняват евакуацията на пътниците в случаи на катастрофи. В много автобуси няма нито един авариен чук за разбиване на стъклото, а повечето аварийни кранове за отваряне на вратите липсват или са запечатани. "Имаме съмнение, че липсата на чукове и аварийни кранове е резултат на вътрешно разпореждане към служителите в гаражите те да бъдат премахнати, за да не се крадат", коментират от активистите. 

 Те допълват, че проблемът е особено забележим в колите на общинското дружество "Столичен Автотранспорт". 

 "Наблюдаваме пълна липса на задължителните елементи за пътна безопасност даже и в по-новите модели автобуси, които в София са доставени с фабрично вградени такива", отбелязват от "Спаси София".

Автобусите на градския транспорт са снабдени с аварийни изходи. Всички нови автобуси са снабдени с чукчета за разбиване на стъкло и те не могат да бъдат свалени, но от старите автобуси има кражби на такива чукчета и периодично ги сменяме. Това заяви директорът на Столичен автотранспорт ЕАД Слав Монов в онтовор на сигнала.

Тези чукчета струват доста пари – 30 лева, а не между 2 и 5, заяви Монов, като поясни, че фирмата може да ги купува само от сертифицирани производители.  Той не можа да каже колко точно чукчета са откраднати, щяло да е ясно утре (29 август), защото сега се правела проверка.

Монов призова гражданите да не вземат въпросните чукчета. Той не коментира и информацията, че подмяна на този инвентар се прави само при годишен преглед на съответното превозно средство от градския транспорт, пише аctualno.com.

Снимка: "Спаси София"

Водещи

Най-четени