Градушки удариха на много места в страната 03.07 | 09:45

В някои градове и села ледените късове са били с големина на юмрук

От iNews.bg

Проливни дъждове, бури, а на много места и с градушки, имаше през изминалата нощ в България. Времето рязко се влоши след адските жеги, обхванали страната ни през последните дни на миналата седмица. Причината за лошото време е в студения атмосферен фронт, който нахлу от запад.

Градушка с големина на юмрук падна в град Левски. За четири поредни градушки пък имаше в пернишкото село Велковци, предаде бТВ. Бурята се е развила малко след полунощ, а земята е побеляла от ледени късове с размерите на яйце.

"В София в моменти часове на бурята са се излели над 30 литра дъжд на квадратен метър", каза Красимир Димитров, директор на Дирекция "Аварийна помощ" към Столичната община. "Имаше четири пика, а по-големите райони с градушка са Банкя, ж.к. "Люлин" и район "Витоша", добави той.

От 20:00 ч. снощи всички екипи са на терен. Получени са над 11 сигнала за паднали клони и дървета. "Засега обстановката е спокойна. Лошото е, че градушката удари листната маса, която запушва шахтите, затова се мобилизирахме всички за почистването им", обясни още Димитров. Според думите му към 7:00 ч. сутринта по-голямо завиряване има на 2 места в столицата – булевардите "Вардар" и "Възкресение" и на ул. "Кукуш". "Продължаваме да следим обстановката с реките и язовирите. Работим съвместно с пожарната и столичния инспекторат", каза още специалистът.

От националния оперативен щаб за намаляване на риска от бедствия, свикан от премиера Бойко Борисов, до този момент не съобщават за критични места.

Водещи