Граждани не искат коли в столицата за Деня на София 08.09 | 12:50

Така градът ще стане още по-зелен, а и ще се включи в европейски инициативи, казва председателят на сдружение „Форум”

От iNews.bg

Гражданско сдружение предлага Денят на София – 17 септември, да бъде обявен и за Ден без автомобили в столицата. Това ще бъде много добър пример, а и ще се приеме като част от стратегията градът да стане "по-зелен”. Това става ясно от думите на председателят на Сдружение "Форум” Павлина Петрова пред БНР.

"Общината и обществеността от доста време говорят за това, че столицата има необходимост да става все по-зелен град. Така че това ще бъде едно естествено продължение на всички тези разговори и заявки от наша страна”, казва тя. В тази връзка от "Форум” предлагат тази година Денят на София да бъде и Ден без автомобили. 

Според Петрова предложението е своеобразно включване към Европейската седмица на мобилността, както и добър повод София да направи първата крачка към кандидатстването за Европейска зелена столица. Засега Бургас е най-големият град у нас, пожелал да участва в надпреварата.

"Въпросът е, че Столична община трябва да предвиди всякакви останали интереси – по какъв начин, например, посетителите на града ще се придвижат и къде ще паркират. София е многомилионен град, по-сложно е да се случи”, казва още Петрова.

Тя дава и интересен пример с Париж, където центърът на града се затваря за движение на автомобили за един ден всеки месец.

Водещи

Най-четени