Граждани скочиха срещу оправдателни присъди за кмета на Попово 19.11 | 17:01

Протестът се проведе пред сградата на Разградския районен съд

От Андриян Георгиев

Граждани протестираха пред сградата на Разградския районен съд. Поводът за недоволството им е поредицата оправдателни присъди, които съдът постановява спрямо кмета на Попово Людмил Веселинов, заяви адвокат Стефан Петков, ръководител на "Програма бъдеще за всички в България".

Той заяви, че последната присъда е от началото на ноември, с която поповският градоначалник е оправдан за продаден от него общински терен, като така е нанесъл значителни щети на общината.

В писмо до Окръжната прокуратура протестиращите настояха магистратите да обжалват оправдателната присъда, като заявиха, че ще информират Висшия съдебен съвет (ВСС) и Инспектората към него да проверят развитието на това дело, както и факта, че всички наказателни дела в Районния съд в Разград срещу Людмил Веселинов се гледат само от един съдия. 

При протеста недоволните издигнаха плакати с надписи "Стоп на съдебния чадър на далаверите на Веселинов" и "Съд за корумпираните чиновници!", съобщи БТА.

Протестиращите приеха и декларация до президента, до ВСС и до министъра на вътрешните работи, в която се настоява за установяване на причините, поради които всички оправдателни присъди срещу поповския кмет са влизали в сила в местните съдилища и никога не са достигали до Върховния касационен съд. 

В самото начало на протестния митинг се стигна до конфликт между протестиращите и полицаи, защото се нарушавала общинска наредба. На организаторите на протестния митинг бяха връчени три наказателни постановления за нарушение на обществения ред, тъй като протестиращите нямали разрешение да ползват озвучителна техника, и едно - за използване на нецензурни думи.

Водещи

Най-четени