Гражданите вече не се хващат в клопката на ало измамниците 27.01 | 15:18

В Ботевград осуетиха седем опита за телефонни измами

От iNews.bg

Седем опита за телефонни измами са осуетени вчера благодарение на съобразителността, проявена от жители на община Ботевград, съобщават от полицията.

Основно възрастни хора са били обект на престъпниците. За радост те не се подвели на увещанията на непознатите и прекъснали своевременно разговорите си с тях, разпознавайки, че се касае за измама.
В един от случаите непознатият имал дързостта да се представи за "началника на РУ-Ботевград", назовавайки обаче грешно име, като поискал от жената насреща да даде пари за адвокат, тъй като синът й е задържан.

В друг от случаите бил използван сценарият за "спешна операция" на сина, за която били поискани 8 000 лева.

2 400 лева пък поискал авторът на друго обаждане, под предлог, че са необходими за заплащането на вече поръчана от роднина техника. От друг гражданин били поискани 1 600 лева за поръчани строителни материали.

Със сходен характер били и останалите получени обаждания.

За целта ОДМВР-София отново апелира към гражданите да не дават пари, поискани по телефона под какъвто и да е предлог, защото рискуват да бъдат измамени. 

Ако получите съмнително обаждане от непознат номер, първото, което следва да се направи при получаването на подобно обаждане от непознат, е веднага да се свържете със своите близки и да проверите дали казаното отговаря на истината.

Ако имате и най-малки съмнения, незабавно сигнализирайте на тел. 112, в най-близкото управление на МВР, съобщете на кмета на населеното място или на полицейския инспектор, обслужващ района. 

Напомняйте на възрастните си близки за риска да бъдат измамени поради своята доверчивост и им разяснете как най-адекватно да постъпят в подобна ситуация!

Водещи