Гражданите напускат Асен Василев заради Божан Стоянов 12.04 | 13:31

Принадлежността на зам.-министъра към ДС ядоса представители на Обществения съвет

От Христина Рафаилова

Представителите на гражданското общество плашат да напуснат Обществения съвет по енергетика към икономическото министерство, ако на заседанията присъства зам.-министърът Божан Стоянов.

От обществената квота излязоха с декларация, в която заявяват, че ще напуснат съвета, ако бивш сътрудник на Държавна сигурност присъства на него. Гражданите визират Стоянов, който се оказа, че е бил съпричастен към репресивния апарат на комунистическия режим.

В текста се казва, че заместникът на Асен Василев не трябва да бъде и част от изпълнителната власт.

От гражданската квота призоваха Стоянов да прояви достойнство и да напусне поста си, за да не се налага на Министерския съвет и на премиера да дават неудобни обяснения и така да се руши без това крехкото доверие, което има между правителство и общество.

Секретарят на съвета от гражданската квота Огнян Винаров заяви, че шефът на ДКЕВР Евгения Харитонова се подигравала на сегашния министър, както бившият й председател Ангел Семерджиев се подигравал на Делян Добрев.

"Не може този ДКЕВР да продължавате да го държите да ни разиграва", заяви той.

Причината за недоволството е, че днес стана ясно, че все пак може да има увеличение на тока от 1 юли.

По повод декларацията от МИЕТ уточниха, че Божан Стоянов присъства само като експерт на заседанията и няма съвещателен глас.   

Водещи

Най-четени