Гражданската война в Македония е възможна 18.05 | 12:19

Ген. Михо Михов се опасява от намесата на външни фактори и поведението на албанците

От Филипа Тодева

Ситуацията в съседна Македония е изключително сложна и напрегната. Парламентът на практика не действа, защото СДСМ не влезе в него. Коалицията между Демократическия съюз на Али Ахмети с ВМРО – ДПМНЕ е твърде крехка и със сериозни вътрешни противоречия.

Ахмети твърдо държи на европейска интеграция и членство в НАТО, не приема разтакаването на модела, името на Македония и прочие. Тази партия не признава за легитимен избора на президента на републиката Георги Иванов и там няма вицепрезидент, за да балансира ситуацията. Това заяви пред БНР председателят на Комисията по отбрана към парламента и бивш посланик в Македония ген. Михо Михов.

Според него управляващата сила ВМРО – ДПМНЕ прави симбиоза между партийна и държавна власт, което е видно и от митинга в подкрепа на управлението на който присъстваха 19 партии, част от които според Михов обаче са маргинализирани и поддържани от правителството на съседката ни, срещу гаранции за бизнеса на техните лидери.

Според председателя на комисията по отбрана въпреки сериозната политическа криза, която изживява управлението в западната ни съседка, то все още няма ясна алтернатива в лицето на опозиционните сили и затова е способно да спечели следващи избори, било то и предсрочни. "Груевски се чувства силен и едва ли ще приеме натиск, доколкото знае, че сериозна алтернатива срещу себе си той няма, освен ако поради някакво хрумване или поради характеровите му особености той сам не реши да отиде на нови избори".

"Най-неприятен възможен сценарий за Македония е появата на външен дестабилизиращ фактор, заради който да се стигне до гражданска война там. За такъв сценарий България трябва да наблюдава, защото би носила морална и историческа отговорност, тъй като и предстои да поеме председателството на регионалното сътрудничество", посочи още генерал Михо Михов. По думите му албанският фактор в западната ни съседка също не е за подценяване. Тъй като освен политически, той е и изключително активен и в бизнес отношение.

В заключение ген. Михо Михов заяви, че Македония трябва да положи всички усилия да разреши сама вътрешните си проблеми, а не да разчита на външна намеса. "Надеждата, че ЕС и НАТО ще оправят ситуацията в Македония, според мен е пресилена. И аз като посланик съм работил за тази интеграция, но когато вътрешнополитически няма вразумяване , то не се получава. Както едно време баби и дядовци говореха на момчетата: "Ти като отидеш в казармата, там ще те оправят". Е какво ако Македония дойде в ЕС с вътрешните си проблеми? Както и ние натоварихме Съюза с наши проблеми, оправят ли ни "?

Водещи

Най-четени