Граждански патрули пазят медиците от Спешната помощ в Горна Оряховица 28.01 | 12:15

Медиците споделят, че се чувстват по-спокойни с гражданските патрули

От iNews.bg

Граждански патрули започнаха да дават дежурства в Спешна помощ в Горна Оряховица, за да подкрепят медиците и предотвратят агресията срещу тях. Напрежението ескалира в последната седмица, а филиалът е единственият в страната, където граждани се организираха, за да помагат в охраната на спешните медици.

Нощното дежурство с първия граждански патрул в Спешния център в Горна Оряховица мина сравнително спокойно. "Настояваме за повече гласност на проблемите с агресията над медиците, а целта ни е да ги подкрепим и защитим", обясни Николай Николов пред БНР.

"Искаме г-н Ананиев да чуе и да види, че в спешните центрове, не само в Горна Оряховица, има проблеми", добави той.

Медиците споделят, че се чувстват по-спокойни с гражданските патрули. 

Фелдшерът Мила Радева заяви:

"Те действително оказват голяма подкрепа, благодарни сме им за помощта, но не мисля, че това е решение на въпроса". 

Медиците настояват за среща със здравния министър Кирил Ананиев и искат ефективни мерки за защита срещу агресията:

"Паник бутони, охрана, която непрекъснато да бъде тук".

Близо половината от спешните медици вече подадоха едномесечни предизвестия за напускане, което поставя под риск медицинското обслужване на 80 000 жители от няколко общини.

Общо 26 са подадените молби за напускане, каза за БНР  Доктор Валентина Хаджирадева - директор на центъра за спешна помощ Велико Търново. Не бива да се допуска филиалът да спира работа, тъй като отговаря за най-гъсто населения район в областта, допълни тя:

"Освен за Горна Оряховица, там се оказва спешна медицинска помощ за община Лясковец, а амбулаторна помощ търсят пациенти и от 3 други общини – Стражица, Златарица, Полски Тръмбеш".

Няма лекари - кандидати за тази работа, няма и фелдшери, допълни тя и изрази надежда част от медиците да преосмислят решението си да напуснат.  

"Господин министърът е съпричастен с искането на персонала и в петък ме е информирал, че е съгласен и че ще се направи необходимото, за да се осигурят средства за осигуряване на физическа охрана във филиала".

Колко средства ще бъдат необходими обаче все още не е ясно, тъй като трябва да бъдат проверени възможностите на фирмите, а има и други изисквания за склучване на договорите, подчерта тя.  И в момента има ангажирана охранителна фирма, която се отзовава на сигналите, но медиците казват, че тя реагират много мудно. Според Хаджирадева причината е, че се служителите ѝ се намират на голямо разстояние. Предстои и среща на медиците с полицията във Велико Търново. Въвеждането на паник-бутони в линейките е "предвидено за в бъдеще". Във Велико Търново също има агресия спрямо медици отчете Хаджирадева .

"В обществото, като цяло, расте агресията и чувството за безнаказаност след сред определени групи от населението. Лечебните заведения са най-леснодостъпните, безплатни и всеки има право да ги посети. Чувството за безнаказаност се създава от това, че, ползвайки тази услуга, непрекъснато можеш да надяваш вербална агресия и дори да се посяга срещу персонала".

Водещи

Най-четени