Граничните полицаи получават и правото да разследват 21.09 | 13:00

Депутатите гласуваха промени в Закона за МВР

От iNews.bg

Граничните полицаи получават и правото да водят разследвания. Това гласуваха депутатите с промените в закона за МВР, предложени от Министерския съвет, предаде Дарик.

Граничарите ще могат да водят оперативно-издирвателни действия и да водят разследвания, обясни заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

"Не получават нови права, освен на територията на граничната зона и те ще могат да осъществяват оперативно-издирвателна дейност и дейност по разследване на територията на цялата страна. Това предложение изхожда от главна дирекция "Гранична полиция", тъй като към настоящия момент, вследствие на засиления миграционен натиск, са идентифицирани различни казуси, в които разследването започва на територията на граничната зона и тогава, когато незаконните мигранти преминат на територията на Областна дирекция, трябва да се прехвърли цялото разследване на съответния компетентен орган. Не виждаме смисъл в това. По-добре да се даде възможност да се създават съвместни екипи за извършване на издирвателна дейност и по разследване между органите на ГД "Гранична полиция", полицейските органи на областни дирекции и на национална полиция", разясни Ципов.
 

Най-четени